Една епоха приключи, но истинският голям протест не е

Приключи една епоха – на самозваните думи, на едни хора, които излъгаха народа в очите. Протестът обаче не е приключил, той е дълбоко в нас. И не бива да ни подвежда фактът, че обществото, като че ли е някак си загубило енергия, че е пасивно. Българинът слага една маска, с която показва, че е добре, но отвътре му клокочи. Виждали сме го в българската история. Затова смятам, че истинският голям протест не е приключил, тъй като не е завършил един голям сблъсък в българското общество – между доволни от статуквото и недоволни от статуквото.

Това посочва Кънчо Стойчев в предаването „Твоят ден“ по Nova News. Негов събеседник беше Георги Лозанов. Цялото предаване ТУК.

Социологът припомни, че редица мислители определят демокрацията като управление по волята на народа. Това е една голяма и всеобхватна характеристика, в която има нещо вярно. От тази гледна точка, в България, по редица вътрешни и външни въпроси, имаме отчетливо обществено мнозинство по една позиция. В парламента имаме отчетливо мнозинство на точно обратната позиция. Когато мнозинството в Народното събрание управлява против волята на мнозинството на улицата, ситуацията е опасна. А да се удържи, може да стане само чрез диктатура, допълва още той.

 


Не пропускайте

От Мрежата