ИСЦС с основно участие в честванията на Иван Хаджийски в Троян

Можете ли да кажете къде и кога за последно у нас е правен паметник на учен, попита проф. Петър-Емил Митев в словото си при откриването на паметника на Иван Хаджийски преди дни в Троян.

Проф. Митев откри монумента заедно с кметицата на града Донка Михайлова. Фигурата на Хаджийски с прословутия му велосипед е дело на скулптура Борис Борисов, архитекта Пламен Цанев и ръководен от тях колектив.

Родното място на бащата на българската социология прие честванията на неговата 105-а годишнина. Освен с новия паметник, делото на Хаджийски беше почетено и с поклонение на гроба му, както и с научна конференция върху една от книгите му – „Авторитет, достойнство и маска”.

Конференцията беше открита от доц. д-р Николай Обрешков, заместник-директор на Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на Българската академия на науките.

Научни доклади изнесоха проф. Михаил Мирчев от Българската социологическа асоциация, проф. Таня Неделчева, проф. Маргарита Пешева, доц. Мария Стоянова от УНСС, доц. Карамфил Манолов, доц. Ерика Лазарова, гл. ас. Цочо Златков, гл. ас. Мария Кисикова от Пловдивския университет, гл. ас. Ивета Якова от Югозападния университет в Благоевград, гл. ас. Надежда Йонкова от Института за държавата и правото към БАН, гл. ас. д-р Цветанка Горанова и др.

Специален акцент в програмата беше участието на представителите на института „Иван Хаджийски”. Проф. Митев ръководи първата част от младежката секция на конференцията. Д-р Борис Попиванов пък беше модератор на втората. Доц. Андрей Райчев се включи с доклад за властта в пост-прехода.

Самата младежка секция също беше доминирана от докладите на стипендианти на института: Боряна Ангелова – Игова, Анастас Стефанов, Виктор Гаджалов, Шабан Даракчи.

Скоро на сайт-а на института ще публикуваме и докладите на участниците в конференцията

 

 


Не пропускайте

От Мрежата