ИТН напусна управлението: Какво следва?

В първите минути и часове след като Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите на ИТН от коалицията, експерти от института „Иван Хаджийски“ направиха важни анализи във водещи медии.

Според Първан Симеонов ходът на Трифонов постига точно обратното на онова, което той казва. Първо, за Северна Македония. Ако министър Генчовска напусне, която е от квотата на ИТН, това улеснява едно евентуално вдигане на ветото за РСМ. Второ, той казва, че страната влиза в агония. Истината е,че по-голяма агония ще бъде, ако страната се остави на правителството на малцинството, когато има глобални инфлационни процеси и война.

Политологът смята още, че обществото по-скоро не е готово за нови избори. Не ги иска. Вероятно оставащите в управлението партии ще се опитат да се позоват точно на това.

Участията на Първан Симеонов пред Нова и БТВ може да видите ТУК и ТУК.

Според Кънчо Стойчев не е изненада случващото се, защото коалицията буксува отдавна. От пресконференцията на Кирил Петков, социологът е останал с впечатлението, че той сваля правителството. Излиза, че има някакви гадове, които искат да крадат, цялата изпълнителна власт е в Петков, а той не ги арестува. Липсва баланс в изказванията му, допълва още той.

Стойчев смята, че има неадекватност в действията на правителството по отношение на справянето с икономическата криза.  

Повече може да видите ТУК.

Светлин Тачев коментира ситуацията пред БНР Шумен. Според политолога правителството е изпаднало в будна кома – хем го има, хем го няма. Слави Трифонов изтегля своите министри, а „Продължаваме промяната“ обявиха, че продължават. Влизаме в сферата на плаващите мнозинства в Народното събрание. Дотук се стигна по-скоро заради интереси, отколкото заради принципи.

Цялото интервю може да чуете ТУК.


Не пропускайте

От Мрежата