Първан Симеонов с водещи коментари в основни медии

Очакват се реформи, но не с голям замах, защото това ще е коалиционно правителство, изградено на компромиси.

Това посочва Първан Симеонов в интервюта за „Медуапул“ и БТВ радио. Повече може да чуете и видите ТУК и ТУК.

Според Симеонов има възможност евентуално бъдещ кабинет да изкара пълен мандат. Дългите преговори сочат, че има желание да се управлява дълго. Когато всичко е договорено, никой не гледа в полето на другия. А и колкото повече субекти има в кабинета, толкова по-малка е опозицията. За някои от партиите може да стане и въпрос на оцеляване, допълва още той.

Политологът смята, че най-големият риск пред такава коалиция е някоя от формациите да си помисли, че може и сама. Например, „Продължаваме промяната“. Има опити в новата ни история, когато по-голямата партия се опитва да се отърве от сателитите си чрез предсрочни избори. Проблем са и свръх очакванията. Ако това правителство генерира големи свръхочванията, то със сигурност няма да може да отговори на всички тях.

Първан Симеонов коментира още какви биха били позициите на президента, какво е бъдещото на Бойко Борисов и много други. Според него е важно да се види как ще се реагира Румен Радев – дали ще заеме по-пряк контрол върху управлението или ще остане в рамките на президентската си институция. По отношение на Бойко Борисов – за него идват нелоши дни, защото друг ще се пържи. Сега е време да замълчи, но му липсва търпение. А времето лекува и след даден период може да започне да получава добри оценки за себе си, допълва още политологът.


Не пропускайте

От Мрежата