Андрей Райчев с коментар за ПИК за предстоящата политическа година

Социологът Андрей Райчев с коментар за политическите страсти през 2018-а: как ще оцелеят коалицията на Борисов и лидерството на Корнелия Нинова, защо Доган се скара на ДПС, първата година на Румен Радев пред телевизия ПИК.
Социологът Андрей Райчев прави разтърсваща прогноза на старта на новата политическа година. След бурята от скандали в края на миналия политически сезон как ще оцелее коалицията на Бойко Борисов в управлението, ще се закрели ли лидерството на Корнелия Нинова или я чакат още по-свирепи атаки, защо Доган се скара на ДПС за нежностите му с БСП, кой е Румен Радев след първата година на президентския му мандат, как ще политиците и партиите ще преминат през ауфтакта на европредседателството или ще то превърнат в терен за самоутвърждаване?
„Казусът с лифта е пределно ясен и не бива да има напрежение по темата. Ясно е, че две трети от българите имат лифт и правителството трябва да вземе адекватно решение според желанието на хората. Всички проучвания показват, че трябва да има лифт. Борисов не обича една група хора да му викат под прозореца, но трябва да върви към лифта, защото това искат много по-голяма част от хората и това е логично“, коментира Райчев.
По темата с третия пол, той заяви, че България няма много възможности, тъй като ако иска да е европейска страна, трябва да приеме това решение.
„Това е въпрос на фундаментален избор. Искаш да пътуваш без визи, да получаваш пари, да си сред богатите. Срещу това трябва да приемаш някакви други неща и правила. Едно от тях е за третия пол“, обясни социологът. Според него обаче този процес не трябва да е бърз и не бива да се приемат всички точки. Като например тази, че България е длъжна да приема бежанци, ако те са се обявили от третия пол.
„Развитието на политическата система, идването на ГЕРБ с патоса „Долу ДПС“ отстрани Доган от политическата арена. Перспективите им да се върнат във властта за дълго време изглеждаше като съюз с БСП и така стана с Орешарски. Местан оправи това положение и подобри отношенията с Турция, свали и кабинета „Орешарски“. Но това доведе до много голяма политическа криза“, припомни Андрей Райчев. Според него намесата на Борисов като говорител на ЕС в Турция е спасило страната ни от външната намеса на Анкара.
„Това, което каза Доган е, че пазят добрия тон с ГЕРБ, защото още нямат сили да управляват. Нито пък БСП имат тези сили. Нинова си представяше голям скок, но няма да стане. Коалицията е достатъчно здрава, няма вътрешни противоречия, нито пък ситуацията в страната е толкова лоша. Представата й, че нещо ще се случи, не е реална.
Борисов сега има поне 6 месеца спокойствие“, категоричен бе Райчев за бъдещето на коалицията и опозицията. Според него бъдещето на Корнелия Нинова в БСП е също толкова сигурно, тъй като тя е удвоила резултата на партията на президентските избори и обновява партията. „Нормално е да има опозиция от тези, които тя изхвърля от партията, за да я подмлади, но те няма да успеят. Тя се радва на подкрепа от избирателите на БСП“, заяви социологът.
За пръв път България е слушана на Балканите и прави нещо добро за тях, като се ползва с доверието на всички лидери, благодарение на Борисов.
„При тази роля, която има, аз го разбирам, че той се дразни от тези вътрешни недоразумения. Той постигна големи успехи за България, за първи път въобще в историята на България ние правим нещо добро за Балканите, а не създаваме проблеми. Освен това е той е любимото дете на Европа, успя да вземе много добро за Балканите. Никога не е било такова положението тук. Да седнат на една маса Гърция, Македония, Сърбия, Албания… Това не е било никога! Това са големи постижения и благодарение на него нито една велика сила не пречи на този процес. Борисов усети, че ЕС има нужда от стабилни Балкани, както и Америка, която не е сигурна в отношенията си с Турция и затова имат нужда от ново югоизточно ъгълче“, анализира Райчев.
Видеото можете да гледате ТУК.