Блок „Промяна“ и блок „Статукво“ ще движат кампанията

Линк към публикацията. Оригиналното заглавие на „Капитал“:“Първан Симеонов: Блок „Промяна“ и блок „Статукво“ ще движат кампанията“

Кампанията за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще се движи от напрежението между два основни блока – „Промяна“ и „Статукво“. А от подобен тип „черно-бяла“ кампания ползи ще извлекат и „Продължаваме промяната“, и ГЕРБ. Такава теза изказа пред „Капитал“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор „Галъп интернешънъл“.

Според него предишната власт получи бонус от това, че беше свалена, а падането на кабинета беше прочетено като реставрация на стария режим. „Случилото се с правителството „Петков“ върна дневния ред от 2020 г. Той е удобен за ПП, защото това беше разговор „за“ и „против“ ГЕРБ. Сега към него ще се добави „за“ и „против“ руско влияние, „за“ и „против“ Радев. Ако властта беше оставена сама на себе си, щеше да следва нормалния за всяка власт път на ерозия, но това не се случи, защото ГЕРБ и ДПС се изкушиха да демонстрират сила“, коментира Симеонов.

Анализът на Симеонов сочи, че нагнетяването на напрежение между блок „Промяна“ и блок „Статукво“ вероятно ще бележи кампанията. „Най-общо разстановката ще бъде такава: ПП може да се опита да направи дихотомна кампания и да се представи като основната опция срещу връщането на ГЕРБ на власт, а ГЕРБ ще разчита на ефекта на махалото и назиданието. Резултатът ще е кампания от черно-бял тип, в която двете партии – в случая ГЕРБ и ПП, всмукват основното състезание и си помагат взаимно.“

Ако това се случи, политологът прогнозира, че има шанс ПП да увеличи подкрепата си, парадоксално с помощта на ГЕРБ.

През юли преднина за ГЕРБ

Към настоящия момент обаче резултатът е по-скоро в полза на ГЕРБ. Преднината за партията на Борисов се отчита в изследванията за месец юли, като в тези за август ще се види как се отразява противопоставянето ПП – Радев след назначаване на служебния кабинет, уточнява Симеонов.

И допълва, че излизането на преден план на ГЕРБ се дължи на ерозията на ПП, от една страна, а от друга, на втвърдяването на ГЕРБ. Наблюденията на Симеонов обаче по-скоро показват, че партията на Борисов прави опити за излизане от блокадата на капсулирането си. Това донякъде е възможност, която дава и войната в Украйна, защото се ГЕРБ позиционират като евроатлантици, а не само като гвардия на Бойко Борисов.

Симеонов акцентира, че наред с това самите ГЕРБ дадоха тласък на ПП с действията си по сваляне на правителството.

Парламент без ИТН?

Към този момент как би изглеждал 48-ия парламент е трудно да се прогнозира, казва политологът. Според него е важно да следим съдбата на ИТН и „Български възход“ – те са под въпрос за прескачане на 4-процентовата бариера.

„Български възход“ ползва началната инерция на Стефан Янев, но не успява да се позиционира особено добре и не е ясно как тази инерция ще се отрази в последна сметка на изборния резултат. Възможно е за партията да се появи известен скрит вот от БСП, защото социалистите по-скоро ще отидат да гласуват, но ако не припознаят левицата, може да потърсят други варианти.

Що се отнася до ИТН, трендът е неблагоприятен, смята Симеонов. Наред с това отбелязва, че партийният лидер Слави Трифонов е избухлив – и буквално, и преносно, така че кампанията там ще бъде решаваща.

Колкото до избирателите на ИТН, те са без особено ясна физиономия. На предишните избори тези хора в голямата си част не са гласували „за“ Слави, а са гласували „срещу“ ГЕРБ. Спорно е къде ще отидат, защото не е ясно къде ще отиде общественият мандат.

Преди беше доста по-ясно, припомня Симеонов – мандатът беше за промяна. Сега не е така ясно, очертава се тежка ситуация. Тези избиратели могат да изпаднат в безтегловност. Част от тях, ако се радикализират, могат да отидат към „Възраждане“, други могат да търсят новата формация – на Стефан Янев, но пък той не е с особено развети знамена.

„За“ и „против“ коалиция между ДБ и ПП

Симеонов смята, че не е изключено и „Демократична България“ да има някакви проблеми [електорални], но изглежда, че имат всички сили да ги преодолеят. Освен това ДБ започват кампанията си по правилния начин – с твърдите антируски пароли, с които сплотяват техните хора, смята още той.

Дясната коалиция няма и особено широко поле за кампания, различно от въпросната реторика, ако не се явят заедно с ПП на изборите. Ако е в конкурентен режим с ПП, ДБ с антируската реторика може да си охранява собствения, макар и по-малък периметър.

Колкото до възможна коалиция между двете формации, Симеонов е предпазлив. „Всички данни, с които изследователите разполагаме, са чисто декларативни. Избирателите на ДБ някак са по-запалени по темата за общо явяване на избори, защото и им е по-жизненоважно. Тези на ПП са с по-широк профил, макар че в момента формацията на Петков и Василев съвсем влезе в сектора на ДБ.“

Числовите данни понякога не казват нищо. За да се прецени, трябват качествени методи, не разполагам с дълбочинни изследвания по темата, обяснява политологът.

И допълва, че понякога два субекта могат добре да усвоят едно пространство. Ако го направят и го комуникират, може да стане успешно за тях. „Но ако го направят и после започнат да се обвиняват взаимно със среднощни статуси в социалните мрежи, т.е. да започнат да се разпадат, докато се събират – няма да доведе до по-висок резултат“, казва Симеонов.

Плато при „Възраждане“

Любопитни са наблюденията му върху електоралната подкрепа за проруската и антизападна „Възраждане“ на Костадин Костадинов. Анализите на социологическите данни за месеците юни и юли сочат, че „Възраждане“ беше пакетирано с ДПС и ГЕРБ. Това помрачава образа им, има спиране на ръста в подкрепата за тях, обобщава Симеонов.

Партията обаче разчита на известен скрит вот.

Темите, които за тях са хранителни, няма да намалеят, отбелязва социологът. И допълва – в нова парламентарна конфигурация „Възраждане“ може да получи шанса да изглежда като единствената партия, която е срещу всички, ако се наложи заради кризисните ситуации да се сглоби несъбираема иначе коалиция – примерно кризисно, програмно управление, тогава „Възраждане“ ще бъде в благоприятна ситуация. Тоест шансът за тях не е за тези, а за следващи избори, добавя Симеонов.

През месец август тепърва социологическите данни ще измерват дали и как ще се отрази активността на служебното правителство на Румен Радев на основните политически сили.


Не пропускайте

От Мрежата