Европа може да се мръщи, но ще преглътне коалиция между ГЕРБ и ОП

Статия на Първан Симеонов за вестник „СЕГА“. Линк към материала ТУК.
Доста неща, които вчера намирахме за немислими, днес са политическо ежедневие
Ще ни даде ли Европа, питат се сега мнозина за множество неща. Прекрасно, но що е Европа? Кое точно е Европа сега – Брюксел ли е, Вишеград ли е, Берлин ли е, Атина ли е? Европа неусетно не е това, което беше, ако някога въобще е била. Може и въобще да не бъде, за съжаление.
Та ако питането е за коалиция ГЕРБ – патриоти (или подобно на коалиция), да, ще има европейски проблеми. И, да, Борисов ще търси креативни опции, в които патриотите хем да са вътре, хем да не личи много. Като цяло и Брюксел, и Вишеград, и Берлин ще мрънкат, но в крайна сметка едва ли ще имат много „против“. Може и инак да стане, но логиката говори по-скоро за режим на търпимост от страна на Европа.
Вишеград даже ще се радва, защото тази коалиция ще прилича на Орбан, макар и мек. С народна, масова градска партия, заложила на битов консерватизъм, с щипка национализъм, и с щипка социално.
Берлин също май ще си го пусне край ушите, защото и Меркел скоростно се опитва да сложи повечко консервативно в християндемократическото. А и с Берлин върви Мюнхен, където ГЕРБ и националпопулизмът са бездруго добре приети.
Да, Брюксел може и да не се зарадва, но Брюксел не е това, което беше. И Вашингтон не е това, което беше. И двете столици сега се занимават по-скоро със себе си, отколкото с другите. На Брюксел не му трябваме красиви, трябваме му здрави. На Вашингтон въобще не се знае дали му трябваме. Ще кажете ЕНП, но в ЕНП са и хора като Груевски и Орбан, нали?
А и в този момент самата Европа звучи твърде критично спрямо ръководството на Турция. Това дава чудесен заслон на Борисов, който иначе гледа да е крайно балансиран и даже да е посредник в отношенията Турция – ЕС.
Повечето хора си мислят, че някой следи дали тук се спазват особени права и правила.
Истината е, че Западът по-скоро би желал тук да има някой, който да не създава проблеми. Хубав, лош, но да е мирно и тихо.
С две думи, едва ли нещо би попречило сериозно на участието на патриотите в управлението. Конкретната форма ще се измисли. Освен ако Борисов или например Симеонов не държат някакви неочаквани козове за края на привидно спокойните преговори. Или пък Борисов не намигне повечко към ДПС.
Вероятно в крайна сметка ще се измисли вариант, в който по-системно звучащите патриоти да са на предна линия, а по-ярките – на задна. Ще има витрина на управлението и някаква по-задна канцелария на управлението. Много хора ще привидят задкулисие, но задкулисието няма никакво значение, когато има обществена ниша. А за такова народно-национално-социално управление обществена поръчка има. И това обезсмисля нуждата от задкулисно бабуване.
А и дайте си сметка, че Борисов всъщност е обграден с най-обичаните в момента неща: патриоти, Марешки, Слави. Това го прави доста предпочитан в масовите очи, макар и поизносен. На всичкото отгоре това управление ще се хареса по още една проста причина: ще дава пари, а няма да реже разходи.
И като става дума за европейската легитимация, не забравяйте, че ще има и европейско председателство. Така че предстоящото правителство може да получи щемпел за европейска пригодност с най-висок сертификат. Странно, но вероятно.
Европа се „национализира“ и бездруго. И Борисов вероятно се мъчи да убеди партньорите в ЕНП и т.н., че нашите патриоти не са като техните патриоти. Борисов сто процента е обяснил, че по-добре да попие дози здравословен национализъм, за да не се появява нездравословен, разбирай проруски. Какво мисли Москва, не е ясно, но е ясно, че Борисов ще измисли нещо за казване и на Москва. В коалиционния му микс пак ще има и проруска подправка.
И действително хора като Красимир Каракачанов например са всичко друго, но не и радикали. Погледнете което и да било изследване – патриотите са най-предпочитаните коалиционни партньори у нас. Около тях няма никакъв санитарен кордон. Целият политически вкус на обществото ни стана националистически в последните месеци, чак и ДПС станаха патриоти. На този фон самите патриоти не изглеждат крайност, а център. Даже абсолютният център на политическия ни процес. Координатната система на обществото ни вече е националистическа. За добро или зло.
Дали всичко това е добре за България, ще си говорим после. Може всичките тези баланси и златни среди да са шанс в размирния свят.
Може пък и България просто да продължи да задлъжнява и да се управлява ден за ден. Може утре Борисов да посегне към мажоритарното, за да си удължи политическия живот, с което страната ще бъде лашната в нелепа посока. Може и след референдума в Турция България да е на друг акъл. Може и да стане драма за мигрантите. Всичко може, само едно е ясно – доста неща, които вчера намирахме за немислими, днес са политическо ежедневие. И много от нещата, за които се протестираше доскоро, днес са приемливи. Сякаш 2013 г. не е съществувала.