Коментар на Първан Симеонов за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“

Коментарът на Първан Симеонов за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ може да чуете ТУК.
Съмнявам се, че парламентът ще превъзмогне закономерността да има ниска популярност, тъй като хората виждат в него сбор от партии, а партиите – сбор от злини. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ социологът Първан Симеонов. той коментира, че парламентите имат най-висок рейтинг веднага след изборите, когато привържениците на спеелилата партия им декларира доверие.
Обществен комфорт смятам, че ще има, защото има известна умора от нестбилността и защото беше забъркан управленски мандат с популярни предпочитани съставки – битов здрав разум далеч от идеологизации, какъвто излъчва ГЕРБ, мек национализъм, какъвто излъчват патриотите, и социални съставки, граничещи със социален популизъм. Това ще се хареса на хората! Няма да е и толкова трудно за управление като власт. Струва ми се, че Борисов по-лесно ще може да се разбере с патриотите, отколкото се разбираше с реформатрите. Не на последно място, чисто аритметично е по-лесно. Като добавите към това и факта, че има и ясна опозиция, а това обикновенно стяга и опозицията, и управляващи. Всичко това ме кара да мисля, че този мандат дори може да бъде по-дълъг от края на европейското председателство. Като начало ще е комфортен, а по-нататък, вероятно, ще има и турбуленции. Виси над него като дамоклевият меч на предложението на Слави Трифонов. Виси и предложението на президента Румен Радев за промени в повече сигурност за сметка на някои права.
Симеонов изтъкна, че на БСП предстои битка “ на вътрешния фронт“ – в партията. Партията е вкарала и доста „нападатели“ в Народно събрание, но между тях все още няма партийна дисциплина. Третото предизвикателство е да „уплътни“ ролята на опозиция. Според него евентуални разкрития на Валери Симеонов преди формирането на кабинета няма да „разбъркат картите“ на управляващите:
Не вярвам много да се разбъркат, но виждам два ярки центъра на извънпарламентарна опозиция, които ще се сформират. Единият е точно около Слави Трифонов, който някак си остава непредставен. Май не на шега и май не само с рекламна цел от ГЕРБ говорят за мажоритарното гласуване. Това би удължило живота на политическа партия ГЕРБ. Вторият такъв извънпарламентарен център е либералният и прозападен лагер, който също остава непредставен. Той, знаете, е много креативен, доста гласовит и доста разумно критичен, на моменти. Така, че няма да му е леко на този парламент.