Обзорен коментар на Андрей Райчев за мандата на Росен Плевнелиев

Обзорният коментар на Андрей Райчев за мандата на Росен Плевнелиев, може да чуете ТУК.
Социологът започна анализа си с „неудобното, но истинно” твърдение, че това е най-слабият български президент досега. Според него, Плевнелиев ще остане в историята ни със скарването с Русия – нещо, което в спешен порядък трябва да се поправи.
За г-н Райчев, образът на президента през последните пет години е претърпял развитие, но то не е в положителна посока. В началото на политическата си кариера, Плевнелиев е много симпатичен и успешен бизнесмен, който нищо не разбира от политика и именно затова е избран за президентския пост. Целта на Борисов е ясна – да намери човек, който да му пази мястото до момента, в който самият той реши, че вече не иска да е премиер.
В предварителния замисъл на лидера на ГЕРБ, Плевнелиев е трябвало да изпълни тази роля, да стои на поста пет години, да слуша какво му се казва и да помага. Но нещата не се случват така – той се обособява като самостоятелен играч, фиксирайки се върху темата за Русия, повече и от най-радикалните си задокеански партньори. До тази позиция, според социолога, се изчерпва и цялата му самостоятелна политика.
И все пак Андрей Райчев заяви, че вижда в лицето на Росен Плевнелиев един добър, честен и почтен човек, който през мандата си не прояви никаква склонност към себеизтъкване, натрапване, трупане на власт или медийна доминация.
За сметка на това социологът определи служебните му кабинети като отчайващо слаби, а първият от тях дори окачестви като родоначалник на втория най-смешен анекдот в родната история. Какъв точно е той? И къде между „развитието” и „застоя” се позиционира мандатът на четвъртия демократично избран български президент?