Системата трябва да бъде оптимизирана, а не радикално променяна

Финансирането на политическите партии е толкова важна тема, че политическият елит заслужава порицание за това, което прави.
Това посочва Първан Симеонов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“. Пълния текст може да прочетете ТУК.
Обществото ни заслужава по-детайлен дебат и не толкова резки движения. Системата не е толкова лоша. Тя трябва да бъде оптимизирана, а не радикално променяна, заради някакви конюнктурни ползи.
Предложението за 1 лев държавна субсидия съдържа презумпцията, че партиите са нещо лошо и следователно ние просто вдигаме ръце и ги оставяме да се финансират, както могат. Напомням, че те са структури на гражданското общество и са част от демокрацията.
Голямата грешка на популизма е, че предполага, че има бързи решения – сменяме нещо в процедурата и всичко е готово. Очевидно не е така. Все по-малка е чуваемостта на някакви опити за разум, защото очевидно властва имиджът, а не истината. Номерът е да имаш повече лайкове, а не да работиш за утрешния ден. Знам ли, може би това е новото нормално в политиката и ще трябва да свикваме.