Все по-трудно се отличават старите партии от новите популистки играчи

По волята на едни сериозни мнозинства в България, нещо в политиката се променя. Не трябваше да се случи обаче по този емоционален, конюнктурен, рекламен и откровено популистки начин. Макар и късно, дебатът за партийната субсидия влиза в някакви по-разумни граници. Отлагането на гласуването на второ четене е разумен ход.
Това посочва Първан Симеонов в седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“. Цялото интервю може да чуете ТУК.
Този начин на водене на политика е новият дух на времето, както го определя науката политология. Световноизвестният изследовател Кас Муде често говори за популистки Цайтгайст. В момента вече е много трудно да се отличат добрите стари партии от новите агресивни популистки играчи. И първите, и вторите използват във все по-голяма степен демагогски похвати, което има своите предимства, защото така като че ли по-пълно отговаряме на желанията на хората.
Има и недостатъци, защото невинаги това, което хората желаят, е добро за самите тях. Точно затова съществуват политическите елити от гледна точка на експертизата, доколкото я има, за да погледнат малко по-далеч и да видят, че понякога това, което обществото желае, не е точно в негов интерес.
Така се прави политика обаче навсякъде в западния свят – вижте Брекзит или политиката на Тръмп. Затова България не прави изключение. Аз лично започвам да свиквам, че живеем в общество, в което целта е да имаш повече лайкове, а не да отстояваш истината.