Първан Симеонов с анализ на протестите в ефира на БНР

Заявката на протеста да се радикализира ще покаже дали е достатъчно жизнен, за да направи повече от артистична акция и да не се превърне в рутина.

Това посочва Първан Симеонов в „Неделя 150“ по БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Според политолога има два прочита на протеста. Първият, той е плод на възпалено масово съзнание на средна класа, която се е ядосала. Това е протест на малкия и средния бизнес, който не може да търпи вече този модел. Вторият прочит е, че това е протест, формиран около партийни ядра, прекалено софийски в своята масовост, но не е в синхрон с широките обществени настроения.

Първан Симеонов отбелязва, че протестът си прави сметка по първия прочит, а властта по втория. В това отношение управляващите си казват три неща. Първо, няма външен фактор, който иска свалянето на правителството. Второ, няма още ефекти на тежка икономическа криза. Трето, като че ли няма политическа обстановка. Кое от двете е налице, ще видим в следващата седмица.

Политологът смята, че властта ще сбърка, ако сметне, че това е само партийно явление и игра на нерви, която може да спечели. Вероятно може да я спечели, но трябва да отчете, че два процеса са набрали скорост. Първият е поколенчески и цивилизационен. Вторият, ГЕРБ вече са поизносени от тези 10 години управление.