Първан Симеонов с анализ на политическата ситуация в страната

Един от най-важните въпроси е дали президентът Румен Радев ще направи ход за ново политическо позициониране, тъй като именно той беше водеща фигура в протеста преди месец. Другият важен въпрос е как ДПС ще се отнесе към конституционния дебат. И разбира се – колко голям ще е протестът наесен.

Тези теми постави Първан Симеонов в Сутрешния блок на БНТ. Негов събеседник беше Румяна Коларова. Цялото видео може да видите ТУК.

По думите на Симеонов процесите приличат на тези от лятото на 2013 година, но има една голяма разлика. Протестът тогава беше по-многоброен, но общественото мнение беше много по-благосклонно към властта. Сега протестът е по-малоброен, но общественото мнение показва много по-голяма нетърпимост към правителството. Затова и с предложенията си за конституционни промени, Борисов се опитва да комуникира с обществото, а не с протеста. Проблем за премиера обаче е неговата видима неувереност.

Политологът напомни, че са се създали две агитки и две успоредни медийни реалности, които или хулят, или преувеличават случващото се. Време е да се възстанови истинския дебат и безпристрастен анализ, допълва още той.

Симеонов не спести личното си мнение, че такъв тип конституционен дебат е ненужен в момента за страната. Въпреки това, според политолога, това е хитър ход на Борисов. С или без протести, този път обаче премиерът наистина има тежък проблем. Може би това ще предопредели не просто края на мандата, а и политическото му бъдеще като цяло.