Първан Симеонов в предаването "Референдум" по БНТ

Коментарът на Първан Симеонов в предаването „Референдум“ по БНТ с оригинално заглавие: Изпълняват ли предназначението си местните референдуми?, може да гледате ТУК.

Дискусия за ролята на местните референдуми. Изпълняват ли предназначението си? Кое е отговорност на гражданите и какво – задача на държавата?
В последните седмици се проведоха няколко такива допитвания, като общото в тях беше опазването на околната среда, а разликата – активността на гражданите.
Първан Симеонов подчерта, че допитването в Стара Загора беше по инициатива на кмета, който е искал да провери съотношението между „да“ и „не“ застрояването на парк „Бедечка“. Според него ниската активност е била очаквана, защото и при предишния референдум в града за обгазяването, процентът на гласувалите е бил подобен. „Явно активната част от населението на Стара Загора, склонна да участва в подобни инициатива, е горе-долу тази“, обясни политологът. Той добави, че причина за ниския интерес към допитването е и „абсурдната информационна кампания, изпъстрена с лъжи и инсинуации“.