Първан Симеонов в "Неделя 150" по БНР

„Галъп интернешънъл“ няма нищо против тази забрана да отпадне, още повече, че тогава всеки ще стои с лицето си и ще носи отговорност, когато греши или се опитва да прави други неща.
Това посочи Първан Симеонов в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР по темата за промени в Изборния кодекс, които предвиждат отпадане на забраната за оповестяване на резултати в изборния ден от социологически агенции. Негови събеседници бяха Диана Саватева и Цветозар Томов. Цялото предаване може да чуете ТУК.
Нужно е обаче да се помисли как да бъдат ясно обозначени агенциите, които правят екзит полове, за коя медия или за коя партия работят. Може би това трябва да стане част от самата разяснителна кампания преди изборите, за да знаят хората какво да гледат и какво да не гледат.
Според Първан Симеонов досегашната забрана е въведена, за да няма влияние върху вота на гласоподавателя, който трябва да направи своя избор със сърцето и разума си.
Той смята, че изнасянето на резултати може да има съществено влияние на местни избори, тъй като гласоподавателите са много по-малко: „На база пренебрежимо малки величини, могат да се излъчват съобщения, които да имат много сериозни последствия“.