Първан Симеонов в "Сутрешен блок" на БНТ

Ясно е, че партийните субсидии трябва да бъдат ревизирани и вероятно намалени, защото такава е волята на немалко българи.
Това посочи Първан Симеонов в „Сутрешен блок“ по БНТ. Негов събеседник беше политологът Румяна Коларова. Цялото видео може да видите ТУК.
Подобен дебат обаче не трябва да се води по този начин, с желание за конюнктурни ползи, защото се появяват два големи проблема. Първо, приемаме, че партиите са нещо лошо по презумпция, а истината е, че ние живеем в демокрация със състезаващи се партии. Трябва да ги лекуваме, а не да ги бичуваме. Второ, в пъти по-добре е партиите да имат публично и прозрачно финансиране. Някак си идеята да ги оставим на икономически субекти, защото те и без друго ги финансират, е капитулантска.
Големият проблем с такива неща е, че искаме да накажем статуквото, но ми се струва, че ще бъдат наказани най-малко виновните – малките формации. Те най-трудно биха свършили работа на някой бизнесмен, следователно най-малко пари ще получават, ако няма публично финансиране. По-трудно ще стане и за нови партии, а се вижда, че хората търсят освежаване.