Първан Симеонов за партийното позициониране в условията на политическа криза

Изследователят от института „Иван Хаджийски“ коментира позиционирането на партийните играчи в България в някои от водещите медии в страната.

Повече може да прочетете ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

Според Симеонов БСП и ГЕРБ в момента са с изравнени позиции и това дава възможност и на двете партии. Той отчита обаче, че протестната ситуация е направила така, че не само ГЕРБ да тръгне надолу, но и БСП. Очевидно в ситуация на недоволство и левицата се припознава като част от статуквото. ГЕРБ пък дори и да спечели изборите, изглежда много трудно да участва в следващ управленски формат. От това печелят нови играчи като Слави Трифонов, който продължава да расте като влияние.

Политологът смята, че Цветан Цветанов ще се окаже нелеко изпитание не само за ГЕРБ, но и за „Демократична България“, защото влиза в тяхното политическо пространство. Той не отрича възможността при определени обстоятелства да се коалира с ГЕРБ. Това ще бъде вид реванш за бившия втори. Според Симеонов голямата опасност пред проекта на Цветанов пък е това, че може прекалено да се довери на апаратността и да забрави, че трябва и рейтинг. Разбира се, не изключвам и скрит вот, допълва още той.

По отношение на ВМРО, Симеонов смята, че партията не трябва да бъде подценявана, защото винаги прави силен финален спринт на избори. Мая Манолова пък в момента е на ръба да влезе, но това зависи и от много сериозна работа, която тя трябва да свърши. Дали пък ще има предизборно групиране в проруското пространство, където са АБВ, „Атака“, „Възраждане“ и „Воля“, и дали „Отровното трио“ ще търси начин да участва в изборите – също са много важни и интересни въпроси, допълва още политологът.