Съвременният човек е изненада за своите освободители

 
Източник:

  Съвременният човек се оказа голяма изненада за своите освободители, просветители, лечители и учители – защото не се развива. Хипотезата винаги е била, че не се развива, защото му липсват елементарни неща – хигиена и здраве, знания и елементарна упоритост, професия, дрехи. Тези неща вече са тук, но пътят на съвременния потребител е друг.

Това посочва Андрей Райчев в четвъртата част от своето интервю за предаването „Вечерта на Иван Кулеков“ по телевизия „7/8“. Цялото видео може да видите ТУК. Сентенция от предишните три части може да видите ТУК, ТУК и ТУК

Просветителската програма на Дидро, Монтескьо, Волтер, тези които правят Френската революция, е над тристагодишна. Това е усилие на огромно количество хора, насочено в една посока – да се образоват масите, да се хигиенизират, да се излекуват, да се възпитат и т.н. Тази програма преминава през изпитанията на войни и епидемии, които са били най-страшният бич за човечеството. Все пак, най-после тя се сбъдва – в края на XX век.

Разминаването, смята Райчев, между първоначалните очаквания и реалните постижения на съвременния човек, идват от фиксацията за свобода. Понятията свобода и освобождаване се приемат за тъждествено равни. Но да се освобождаваш и да си свободен са две различни неща.