Солидарността е ключова за баланса между равенството и свободата

 
Източник:

  Европейският политически живот се движи между свободата и равенството. Когато увеличиш едното, другото намалява.

У нас и в двете обаче липсва основното – солидарност. Няма никаква вероятност да се постигне равенство с индивидуални усилия. Нужна е солидарност – например, масов профсъюз. Но това у нас е дефицитно.

Това са част от темите на Андрей Райчев в „Дискурси с Ивайло Цветков“ по телевизия „Европа“. Цялото предаване може да видите ТУК.

Според Райчев, има една дълбочинна причина за недоверието към политиците в България. То се дължи на факта, че преходът беше разказан като положителна история – когато започна, двете страни, сини и червени, разказваха добра версия. Но не се случи по този начин. Стана нещо друго, което не беше обяснено и не се очакваше – собствеността се раздаде и хората се разделиха на имащи и нямащи. Получи се гигантска социална диференциация.

Получи се капитализъм с голямо разслояване. В инстинкта си обаче, хората разбраха, че са излъгани. И тази лъжа доведе до следното – хората започнаха да сочат богатите и политиците като крадци и лъжци. Това е базовата рецепция на българина за властта.

По отношение на капитализма, Райчев напомни, че е много по-ефективен от социализма. Той обаче носи със себе си и мед, и жило: катериш потребителската стълба, но пък се изисква много повече работа и се създават неравенства. Според Андрей Райчев, за съжаление, и повечето работа, и неравенствата са базово неприемливи в България.