За произхода на властта и свободата

 
Източник:

  Властта е всичко, което поддържа ред, а той се поддържа автоматично.

Има два типа власт – жива и мъртва. Живата власт действа, само когато е в криза. През останалото време действа мъртвата власт, която е достатъчна. Ако живата действаше през цялото време, това щеше да е един истеричен крясък, тъй като властта е превръщане на думи в действие.

Това са част от тезите на Андрей Райчев в предаването „Вечерта на Иван Кулеков“ по телевизия „7/8“. Пълен запис от предаването може да видите ТУК.

Легитимацията на властта започва през родовите връзки. Когато обществата се разширяват и тези връзки не се виждат вече – възниква легитимация през бога. Днес тя минава през волята на народа. Получава се така, че ако атакуваш установения ред, ти атакуваш народа, или в предишни общества – бога.

Има и още един тип легитимация – чрез картини за бъдещето. Това са групи, които смятат, че знаят каква е добре за народа през тяхната собствена воля. Това води до насилие в огромни размери.

Класическата идея за демокрация и за появата на формална свобода възниква във Франция в края на 18 век. Премахването на кастовата система чрез Френската революция води до капитализма и демокрацията. Оттогава това става централна идея – свобода, равенство, братство.

Братството изчезва и европейският политически живот се движи между свободата и равенството. Когато увеличиш едното, другото намалява. С това се характеризира борбата между, първоначално, консерватори и либерали, после християни и социалисти и т.н.

По отношение на съвременният свят, Андрей Райчев смята, че той е така устроен, че нациите нямат съдби. Съдби имат регионите. Ти не решаваш какво да правиш, а с кого да го правиш. Когато решиш, ти получаваш своите ограничения, преимущества и недостатъци. България избра къде да е. За целта трябваше да направим някакви неща. Някои от тях не са хубави, но така или иначе успяхме.