В световен мащаб има опасност от фашизация

 
Източник:

  Кризата ще обостри социалната чувствителност. Това вече се случи с националната чувствителност – много хора започнаха отново да мислят през националните държави. Беше поставена под съмнение ефикасността на ЕС. Наложи се мнение, че по-рестриктивните режими са по-ефективни.

Това посочва Първан Симеонов в специално интервю за „Маргиналия“. Целия материал може да прочетете ТУК.

Според политолога тези консервативно-национални тежнения към повече ред, съчетани с обострена социална чувствителност, създават предпоставки за нещо, което за краткост можем да наречем – фашизъм. Това е едната опция пред обществата. Има и друга – един консуматорски, много силно медиен свят, вътрешно свързан с търговия, който ще избегне тежките последствия – историческата ситуация не е съвсем същата като тази между двете световни войни, например, допълва още той.

Първан Симеонов смята, че потребителското общество, като че ли е скъсало с идеята, че самото то трябва да брани нещо и е готово да го делегира на някой друг. Цялата тази ситуация наистина може да е пряк път към авторитаризъм и охотен отказ от лична свобода. Впрочем тук не се случва нищо ново – просто се задълбочава нещо старо, тъй като и бездруго се върви към един по-контролиран свят. Вярно, мрежово контролиран, не от някакъв единен център, но се върви към свят, който все повече изключва усамотението, т.е. офлайн става лукс.

Политологът дава за пример един популярен и измамен лозунг на политиците – „ще ви дадем да участвате“ – народът да решава, референдуми и т.н. Хората също казват „искаме да участваме“, но не съм убеден  доколко това е искрено, допълва Симеонов. Имам чувството, че е точно обратното и народът иска да бъде воден и представляван, някой да снеме отговорността от неговите плещи, а не да му я дава. Не само българският народ, народите изобщо. Коронавирусът може да обостри целия този процес. Но в общи линии засега балансът е положителен, поне в българския случай.

По отношение на фалшивите новини, които намериха добра почва около кризата с коронавируса, Първан Симеонов смята, че те са малко като вируса – по-скоро няма да можем да ги победим, а ще трябва да се научим да живеем редом с тях и да имаме подобаваща маска, която да ни пази цял живот. Това е обратната страна на демократизацията: когато всеки може да е медия, а имиджът е по-важен от това да си прав, ние се озоваваме в пост-истина. Единственият начин да се справим, е чрез изграждане на някакъв имунитет, допълва още той.

Според политолога фалшивите новини, като че ли са новото нормално по света, а българското общество е едно от най-податливите в Европа. Симеонов го отдава на факта, че страна е със застаряващо население, в което има голяма бедност и социално разслояване. Бедният човек няма чак толкова широк кръгозор, защото главно трябва да се бори за хляба си. Проблемът е социален.