Борис Попиванов пред "Хоризонт": Вероятно ни чакат още дълги месеци на сериозно социално напрежение

Основното послание на Плевнелиев беше да се търси диалог между политическите сили, понеже българската история ни показва, че социални взривове и тежки за икономиката и финансите на страната моменти са били преодолявани само когато има някакви точки, по които политиците и обществото могат да се обединят. Търсенето на такъв тип съгласие ще бъде основната цел и задача на служебното правителство, което ще направи президентът.

Така политологът Борис Попиванов коментира речта на президента Росен Плевнелиев в предаването „12+3“.

Пресилено е да кажем, че напрежението ще спадне след тази реч. То е налице много отдавна и просто избликна с тази клечка кибрит – сметките за ток от януари. Вероятно ни чакат още дълги месеци на сериозно социално напрежение поради натрупаните много тежки проблеми в практически всички сектори на обществото и икономиката.

Според Попиванов пред служебния кабинет има много работа, но служебно управление на страната не е повод за притеснение. Той се надява да не се стигне до повторни избори:

Служебният кабинет действително трябва да създаде условията за реализация на тези избори. Президентът неслучайно говори и за обществен борд за честни избори. Този служебен кабинет ще се убеди, че без цялостна ревизия на изцяло погрешната Дянковска линия във финансите и икономиката не може да се върви напред.

Експертът оцени положително и думите на Станишев, че ако БСП спечели изборите, той няма да стане премиер:

Това беше добро решение от страна на Станишев. Той разбра основното послание на българското общество, а и негов особен актив е, че може да осъществява истинска европейска лява политика в България чрез позицията си в ПЕС.

Пълен запис от интервюто може да чуете тук.


Не пропускайте

От Мрежата