Библиотека на Игнат Калинов в института „Иван Хаджийски“

Част от дарените книги на Игнат Калинов

Библиотеката на отишлия си без време наш колега и приятел Игнат Калинов бе дарена на Института по социология „Иван Хаджийски“ от майката на Игнат Ваня Дочева. Сред впечатляващата, добре подбрана, англоезична литература присъстват трудове на Платон, Аристотел, Хобс, Хегел, Маркс, Хюм, Кант, Хабермас и много други.

Личната библиотека на Игнат е с отворен достъп за граждани и всеки, който желае, ще може да ползва книгите на място в сградата на „Джеймс Баучер“ 23 в София, обособено за четене.

Изследовател с глобална перспектива, Игнат Калинов бе един от най-светлите умове на новото поколение. Изследователският му път премина от степен в Масачузетския технологичен институт към нещо съвсем друго – дисертация в хуманитаристиката в Харвард. Така Калинов стана удивителен пример за съвместяване на тези два клона на познанието. А сред последните неща, които Игнат направи в България, беше и семинар с Института по социология „Иван Хаджийски“.

Горди сме, че днес имаме възможността да съхраним книги на Игнат.


Игнат Ганчев Калинов

1990-2022 г.

Роден в София. Завършва средното си образование в МГ „Гео Милев“, Плевен. Като ученик Игнат се класира за националните отбори по физика и астрономия. Следват изключителни успешни представяния на шест от международните олимпиади по тези две дисциплини, на които печели златни и сребърни медали. Тези постижения го нареждат сред най-изтъкнатите възпитаници на своето училище. Завършва с пълно отличие през 2009 г. Същата година кандидатства и е приет в МИТ, САЩ с пълна стипендия, където следва физика. През 2014 г. завършва степен бакалавър. От есента на 2014 г. продължава образованието си в Харвард по програма магистър и доктор по политическа теория.


От Мрежата