Протестите и Бойко Борисов

Борисов прилага тактика на изтощение, надява се на ниска международна подкрепа за протеста и се мъчи да го сведе до рутинен фон.

1. Протестите

Властта успя донякъде да подмени сблъсъка протестиращи/власт с конфликт протестиращи/полиция. Полицията опитва да защитава своя образ на „реципрочно реагиране“, което е в синхрон с видимия край на „посткомунистическия комплекс” при прилагането на сила. Властта цели приемането на полицейските акции срещу протестиращите като отговор, а не като репресия, при това полицията да има образ на „консервативна“ сила на реда. Положението е съвсем ново за България.

Изглежда, че протестиращите в голямата си част не смятат да увеличат агресията и ще заложат на по-легални форми (трайната окупация на централни кръстовища за момента е преустановена).

Премиерът Борисов прилага тактика на изтощение като се надява на ниска международна подкрепа за протеста и се мъчи да го сведе до рутинен фон. Протестът обаче се стреми да еволюира, а и неговият състав не може да бъде сведен до обичайното „умни и красиви“ защото има „ляво-дясна“ структура на участие, с което преодолява навичната биполярност. Привичното „против гадовете“ е реално мотивирано от стремеж „за правила“.

Прогнозни вероятности
Протестите

Протестът ще се самоограничи и ще търси легални форми

60% Да
40% Не

Международната подкрепа за протеста ще нараства

50% Да
50% Не

Протестът ще издържи достатъчно дълго

90% Да
10% Не

Полицията ще успее да легитимира действията си в очите на общественото мнение

60% Да
40% Не

Протестът ще успее да покаже на общественото мнение, че не се бори с полицията, а с властта

50% Да
50% Не

Исканията на протестиращите ще „еволюират“ към икономически

20% Да
80% Не

2. „Борисов 3“ или вече „Борисов 4“

В кабинета „Борисов 3“ са извършени 15 промени (в някои ресори – повече от веднъж), без да смятаме Цветан Цветанов, председател на Народното събрание и много други.

„Перманентният ремонт“ беше характеристика и на предишните негови кабинети, но разликата е, че при „Борисов 1“ и „Борисов 2“ се търсеше разширяване на влиянието на ГЕРБ, докато ремонтите на „Борисов 3“ са от отбранителен характер и целят запазване на влияние. По този начин кабинетът „Борисов 4“ е факт и неговата устойчивост съответства на новата цел на Борисов: да запази ядрото на ГЕРБ и здрав, лично предан партиен елит.

Това означава, че Бойко Борисов е поел четвърта роля. След „Отмъстителя“, „Строителя“, „Международника“, сега вече е в режим на оцеляване: „Сървайвъра“.  Въпреки мнението на критиците му, това оцеляване не е самоцел, а съответства на нова политическа реалност – втвърдено ядро на ГЕРБ, което се чувства застрашено и изисква твърда линия.

Ако можеше сам да слезе от власт – отдавна да е слязъл, но Борисов не може да си позволи да бъде свален. Най-неприятното за премиера обстоятелство е, че намаляват възможностите му за дългосрочни договаряния.

Прогнозни вероятности
„Борисов 3“ ИЛИ ВЕЧЕ „Борисов 4“

Бойко Борисов ще подаде оставка в близко бъдеще

25% Да
75% Не

Прокурорът Гешев ще се обърне срещу премиера Борисов

25% Да
75% Не

Ще видим силен „финален спринт“ на Бойко Борисов преди изборите

70% Да
30% Не

Ще има значим електорален спад на ГЕРБ на предстоящите избори (каквито и да са те)

60% Да
40% Не

3. Идеята за ВНС

Бойко Борисов консолидира достатъчно съюзниците си, за да стартира процеса, но увеличи своята зависимост от тях, особено от Красимир Каракачанов.

Независимо от изхода на битката в БСП, никой от възможните победители не може да си позволи да подкрепи ВНС.

ДПС е в по-сложна позиция. От една страна това е партия почти независима от медиите и общественото мнение. Движението не е фиксирано в своя медиен образ и затова може да взима по-остри политически завои. От друга страна ДПС се страхува от хаос в държавата защото всеки хаос може да завърши с националистическа стабилизация. Политическата цел на ДПС не е удържането на Бойко Борисов за министър-председател, а на Иван Гешев за главен прокурор. Отношенията на ДПС с президента Радев изглеждат безнадеждни. Но в крайна сметка реалните им конфликти са само два: фигурата на главния прокурор и отнемането на държавната охрана на Ахмед Доган.

Прогнозни вероятности
Идеята за ВНС

Бойко Борисов ще отмени политическата си линия към избори за ВНС

20% Да
80% Не

БСП ще приеме идеята за ВНС

10% Да
90% Не

ДПС ще приеме идеята за ВНС

25% Да
75% Не

Ще се стигне до избори за ВНС

10% Да
90% Не

4. Договореност Радев – Борисов

Президентът подценява факта, че е поставил премиера в ситуация с единствен изход: максимално да удържа фронта. От друга страна Радев не може да си позволи каквито и да е било преговори по самоинициатива защото би де-легитимирал моралната си подкрепа за протеста. По този начин и той като Борисов се озовава в режим на оцеляване. При това наблюдаваме сблъсък на един много опитен и един много неопитен политик (която неопитност на Румен Радев е и голяма негова сила).

Главната цел на Бойко Борисов в сблъсъка е да тласка ситуацията към симетричност. Това ще се излива в евентуален опит за импийчмънт на президента, други протести и обвинения. Иронията се състои в това, че политическата криза започна с опит да бъде „матиран“ Радев, а сега предприелите атаката се борят за реми.

Не се вижда и хипотетичен „трети“, който би могъл да опосредства и смекчи сблъсъка. Към момента единственият мислим за подобна роля е Красимир Каракачанов.

Прогнозни вероятности
Договореност Радев – Борисов

Бойко Борисов и Румен Радев ще договорят политически изход от кризата

10% Да
90% Не

Не пропускайте

От Мрежата