Първан Симеонов с основна оценка в края на Българското председателство на Съвета на ЕС

  Първан Симеонов бе поканен в заключителна дискусия на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Във форума участваха министрите Лиляна Павлова, Екатерина Захариева и Томислав Дончев, шефът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова, както и  президентът на „ПанЕвропа“ в България Гергана Паси.

Симеонов беше един от основните участници в дискусията. Той определи председателството като по-скоро положителен опит, който допринася за подобряване на имиджа на България в световен мащаб, но не спести и някои критики и пропуски във връзка с ключови за България теми.

Според политолога голяма част от успехите на българската администрация са били засенчени от изключителния отзвук, който добиха международните срещи, проведени под домакинството на България. Това до известна степен попречи да бъде оценен по достойнство професионализмът на администрацията, посочи Симеонов, но напомни, че цялостната оценка на председателството според българите е позитивна.

Първан Симеонов, който е изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“, припомни силата на мотото „Съединението прави силата“. Това е, което липсва на Европа – единност, воля, силен глас, коментира Симеонов.

Темата за българското председателство е изследвана от екипа на „Галъп Интернешънъл” в две последователни вълни. Именно в рамките на изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ се утвърдиха мотото и основни послания, включително и акцентът върху Западните Балкани.

По време на дискусията бяха представени и данни от  национално представително проучване на Агенция „Алфа Рисърч“ на тема Ползите от ротационното председателство на Съвета на ЕС.

В дебата заедно с Първан Симеонов участваха социолози, политолози, икономисти, представители на академичните среди и неправителствени организации. началник на кабинета на министър-председателя на Република България, доц. Татяна Буруджиева, доц. Даниел Смилов, д-р Димитър Ганев, доц. Антоний Гълъбов и др.

Цялото видео от  дискусията може да видите ТУК.

Публикувано на