Първан Симеонов с водещи коментари по актуалните политически събития

  BG On AIR

„Обективни предпоставки това управление да пада няма, но субективни не липсват“ коментира политологът Първан Симеонов в дискусия с проф. Михаил Константинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Анализирайки действията на Валери Симеонов от последните седмици, политологът добави: „Валери Симеонов не е играч. Доказал е, че умее и му харесва да плува срещу течението. Затова и прогнозите са трудни“.

Според Симеонов основният проблем на правителството на този етап не са скандалите и конфликтите в коалицията, а социалното напрежение, което се трупа отдолу. „Наесен ми се струва, че протестите ще се съберат в едно и на ГЕРБ ще им е много трудно. Постоянните скандали износват тъканта на властта“. – коментира политологът.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

 

Nova TV

В анализ за сутрешният блок на Нова телевизия Симеонов коментира актуалната политическа обстановка в момента и стабилността на управлението. Според него „В момента се наблюдава нормално износване на властта. Близо десетилетие тези хора са на власт. И перфектни да бяха, щеше да има търсене на нови“.

Въпреки това мнението на политолога е, че на този етап стабилността на правителството по-скоро не е под заплаха. „Икономиката на страната върви що-годе добре. Светът е бурен и хората искат предвидимост също. И това се все фактори, които предсказват по-скоро стабилност на това правителство“ – коментира още Симеонов.

Според него опасението, което тази власт трябва да има произтича от факта, че социалното недоволство, което се трупа в момента, и вероятно ще избуи есента, е подкрепено както от лявата, така и от дясната опозиция.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

 

Радио Фокус

В интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов коментира наложеното от президента Румен Радев вето на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според него както наложеното от страна на държавния глава вето, така и реакцията на ГЕРБ не са изненада. „По-скоро беше очаквано това, че ГЕРБ ще се съобрази с общественото мнение и предстоящия скандал. Това е не просто очаквано, това е банално. Вече го живеем десетина години“. – коментира политологът.

Политиката на балансиране и туширане, която ГЕРБ провежда в отговор на атаките от опозицията също не е нова: “Това е духът на времето – консервативен. И ГЕРБ се нагажда. Тъй че в този баланс и нагаждане няма нищо ново, те винаги са балансирали, винаги са седели на два крака“ – добави Симеонов.

Анализирайки процесите в обществото и трупащото се през последните месеци социално напрежение, Първан Симеонов коментира: „Когато едно управление остава по-дълго във властта, дори и прекрасно да е, дори изрядно да е, ние, в България, все му търсим смяната. А това управление, разбира се, не е изрядно както всяко управление в България и затова се усещат тези признаци на износване на материала“. Според него именно в множеството протести се проявява ефектът на износването. А лекът е намирането на „нов продавач на надежда“.

По думите на политолога обаче, обществото търси нова личност и нов лидер, който да обере недоволството. „Като че ли досега напрежението, което се трупа, не се отлива точно при БСП, нито пък се вижда да се отлива много при синята опозиция, извънпарламентарната.“ – добави Симеонов.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Публикувано на