Първан Симеонов с анализ на кампанията за местните избори: Усмихнати кандидати и агресивни политтехнолози

   Първан Симеонов беше сред анализатори, поканени от „Дневник“ за коментар на развитието на кампанията на местните избори до сега. Симеонов отбеляза, че самата кампания изглежда по-позитивна от друг път, а около кампанията изглежда по-негативно от друг път.

Пълния материал на „Дневник“ можете да прочетете ТУК.

В самата кампания, особено в София, но не само, сякаш кандидатите са съгласни един с друг, усмихнати, добронамерени. В последното десетилетие като че ли градовете, общините, се преобразиха към по-добро. Това се дължи на най-големия коалиционен партньор на ГЕРБ – европейското финансиране. Но каквото и да е, градовете изглеждат по-добре и на този фон е трудно да излезеш и да правиш негативна кампания. Затова и повечето кандидати правят по-скоро усмихната кампания, която говори за детайлите, с конкретика. Не се говори толкова срещу действащия кмет, а какво може да се допринесе позитивно от опонентите. Затова кампанията излиза доста по-позитивна поне на повърхността.

Обратно, около кампанията нещата са по-неприятни – изнудването с лични снимки, ситуацията около радиото, съдебната система. Там е по-голямото напрежение. През 2015 г. на ГЕРБ беше доста по-конфортно, сега има ясна опозиция, още един избор – на главен прокурор, сериозен залог и една институция в лицето на президента, която е доста по-критична. Това прави нещата доста по-изострени и настървени.

Така че тук има две страни – за десетина години хората свикнаха, че в градовете нещо се прави, това не е новина и това не ги впечатлява. Сега има нагласа да се търси качество, говори се дали е имало корупция по време на вършеното и т.н. Вече наистина имат значение тези конкретики, конкретни решения, излагани от кандидатите. Това обаче е само половината истина, другата половина е, че особено в София и големи градове, изборът ще е политически, ще има емоции, заряд, ценностни разломи. И изпълнения, като това на Волен Сидеров – лидер на „Атака“, в БНТ и други черни похвати, могат да повлияят.

Обобщено може да се каже, че на ниво кандидати кампанията тече усмихнато, а на ниво политтехнологии отстрани, се развива агресивно и неприятно. И ще тече толкова неприятно, защото този път има залог в София. Сякаш за първи път ГЕРБ, особено в София, влиза в боя. Обикновено формацията подхожда спокойно, дори леко високомерно, много позитивно, с което показва, че не я е страх. Този път обаче това послание – „Работа, работа, работа“ на ГЕРБ, тоест работа, а не думи, е директен опит да се адресира противникът – Мая Манолова, явяваща се като независима с подкрепата на БСП и на някои десни и центристки партии. За пръв път виждаме ГЕРБ да влиза превантивно в битка, което издава, че партията се страхува от изхода в София. Вижда се нервност.

Трябва да се отбележи, че като че ли този път има също и по-голяма пъстрота, освен че има залог. Има градове, в които може да победят ВМРО и НФСБ, други – където може да спечели БСП, трети, където може да има син победител.

Нов и любопитен момент ще бъде и това, какво ще прави ДПС. Движението показа желание за устойчива експанзия в нетрадиционни райони, превръща се във формация на маргинализираните общности въобще, не само на етническите общности, на смесените региони. ДПС трайно се превръща в синдикат на маргинализиарните общности. Ще се превръща все повече в бизнес-партия, а не толкова в етническа и това обяснява много неща из страната. От там идва и основното послание „Власт за хората“, казват им: „През нас, вие благоденствате, от бедни, ставате по-малко бедни“.

Още един нов въпрос е позицията на Цветан Цветанов, който някак си вече дава съобщения, критични към модела на управление. Такова съобщение се чака даде и проектът на Слави Трифонов. Той може да отправи съобщения, които могат да се окажат решаващи в даден момент.

Очаквам да има значение и какво ще каже президентът Радев за избора на нов главен прокурор, но това е по-скоро свързано с другата, паралелната кампания.

 

Още от Първан Симеонов за предизборната кампания може да прочетете в портала „Либерта“. Цялото интервю може да намерите ТУК.

Публикувано на