Първан Симеонов отговаря на въпросите на политическия делник на Фрог нюз

  Първан Симеонов коментира за Фрог нюз политическата обстановка у нас през последната седмица.  Интервю с него на Аделина Делийска може да прочетете на сайта на медията ТУК с оригинално заглавие – Президентът заговори за „символа Пеевски” и го чакат тежки политически и медийни атаки.

– Г-н Симеонов, ще има ли последствия след оставката на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов, ще се обостри ли напрежението между управляващите от ГЕРБ и опозицията от БСП?

– Оставката на Жаблянов няма да промени съществено политическия живот, въпреки острата реакция на двете партии. Просто ще продължи яркото противопоставяне на управляващи и опозиция. Това не е новост.
Жаблянов, в известен смисъл, е жертва и на вътрешнопартийна интрига, която Цветан Цветанов се опита да усили с едно изказване днес.  БСП от близо месец излъчва послания по-скоро към вътрешната си публика, отколкото за тази отвън. Социалистите стягат своите редици, вместо да търсят периферия. Преди два месеца либералната опозиция на ГЕРБ – синьо-зелената-лилавата и червената звучаха едва ли не в синхрон. Тогава цялата родна опозиция изразяваше безпокойство за демократичния порядък в страната, застрашен от действия на ГЕРБ. Става въпрос за концентрацията на власт, влияние върху медиите и т.н.. Сега обаче БСП отново зазвуча ляво консервативно, про-източно, т.е. се върна към себе си, при корените си. Но това обикновено е самотно занимание и води до изолация.

– Ваши колеги дори заговориха за необходимост от предсрочни избори, за стопяване на електоралната разлика до 2 – 3 на сто между ГЕРБ и БСП, така ли е?

– Обществена поръчка „предсрочни избори“ не се задава – поне сега. Няма предпоставки за това – нито икономически, доколкото това е възможно у нас, нито политически. При нови избори, не се очаква съществено различен резултат от досегашното статукво.
Обективно погледнато – няма защо да се прави нов вот. Субективно обаче – заради нечий план, нечии интереси, нечии нерви да не издържат, могат да провокират ескалация на страстите. Накратко: по вероятно е да няма ново гласуване скоро, но не е и изключено.
Колкото до проучванията – има дългосрочна тенденция за запазване на разликата между двете партии, но в последния месец има известно свиване на дистанцията. Нека изчакаме идните месеци, за да сме сигурни.

– Истанбулската конвенция ли е причина за това? Какъв е вашият коментар за реакциите на основните политически партии по повод на документа?

– За патриотите тази тема се превърна в идеологически маркер. Докато премиерът, зает с външни проблеми, определено подцени ефекта от дискусиите по конвенцията. А наместниците му от ГЕРБ пък подходиха съвсем формално. БСП се възползва и спечели от всичко това, дори докара ГЕРБ до разцепление по темата – едните там казват „не” на конвенцията, а други викат „да”. В този смисъл, това е победа за БСП, пък и все пак консервативните послания сега са на мода. Но – пак казвам – това са теми, които помагат на БСП да мобилизира своите, но не и да привлича много нови.

– Отшумя ли скандалът между президента и премиера или ще последват още епизоди като от „сапунен сериал”? Ето, днес президентът пак наложи вето върху закон, известен като „закон за банките на Пеевски”.

– Борисов отдавна се опитва да приобщава и опитомява всички опасни политически конкуренти. Радев пък се пробва да звучи на всички опозиционни гласове в България – и в тона на градската десница, и в тона на БСП. Т.е. той се опитва да е главен коректив в страната, което е доста опасно поведение, предвид ангажираността му да е обединител на нацията. Но пък, в крайна сметка, за това беше избран – като протест срещу статуквото.
Радев играе по ръба. А Борисов в негово лице вижда потенциална своя конкуренция. Той вероятно трудно може да понесе, че някой има два пъти повече одобрение и прилича на подновена негова версия. Та отношенията между тях са като променлив ток – ту ще се обичат, ту ще се хапят…
Говоренето на държавния глава срещу „символа Пеевски“ и взаимоотношенията му с премиера, обаче е нов етап. Сега вероятно ще има остра партийна и медийна атака срещу Радев.

Текстът е директно копиран от Фрог нюз.
Публикувано на