Първан Симеонов за пресечната точка между политиката и футбола

  Нова телевизия покани политолога Първан Симеонов да коментира политическото измерение на Световното първенство по футбол в Русия, което приключи в неделя.

„Този финал, с цялата му политизация, може би се превръща в най-интересното политическо събитие. Събужда се въпросът за чистотата на спортното състезание“, посочи той.

Според Първан Симеонов Мондиал 2018 е позволил на Владимир Путин и Русия да извлекат дивиденти, „независимо дали ни харесва, или не.“ Затова, смята той, „хубаво е винаги да имаме едно на ум, когато се смесват политика и футбол.“

Трябва да се отбележи, че Световното първенство бе белязано от ситуации, които преминаха границата на спортното, за да придобият по-скоро политически характер. В мача със Сърбия, швейцарските голмайстори Гранит Джака и Джердан Шакири показаха с жестове символа, изобразен на албанското знаме – двуглав орел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък не беше посрещнат от нито един високопоставен политик в Белгия заради един от полуфиналите.

Във финалния двубой между Франция и Хърватия членове на пънк бандата “Pussy Riot” нахлуха на терена, за да изразят несъгласие с налаганите репресии в Русия. Веднага след мача футболистите на новия световен шампион Франция пък скандираха името на руския държавен глава.

Цялото видео можете да видите ТУК.

Публикувано на