Първан Симеонов беше предпочетен от медиите за прогнози и равносметки в края на годината

  Отиващата си политическа 2018-та година се оказа банална, без особени изненади. Имаше доста скандали и в този смисъл беше изнервяща и дори досадна. От друга страна, имахме Европредседателство, което остави добри спомени. Показателите в икономиката бяха по-благоприятни спрямо предходни. В края на годината обаче ни сурвакаха с по-солени цени. Общото усещане е, че имаше известно зацикляне. Политическият ни живот вече страда от изхабяване, забелязва се глад за нови субекти.

Това посочи Първан Симеонов в интервю за Новини.бг. Цялото може да прочетете ТУК.

Пред „Сега“ Първан Симеонов коментира и международната политика: Всичко познато по света се разпада пред очите ни – търговската и донякъде военната архитектура на света. Прилича на глобално политическо затопляне, при което ледниците, които мислехме, че са вечни, се топят. При това затопляне държави като България трябва да се научат повече да плуват сами.

Цялото интервю може да прочете ТУК.

В интервю за „Дневник“ Първан Симеонов анализира и външната политика на България през 2018 г.:

„Геополитическите опити на България са сравнително нови. Последиците обаче едва ли ще са от нов тип – ще се опитаме да дадем и на изток, и на запад поводи за радост, така че да сме в добри отношения с всички.“

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

За БГНЕС Симеонов прогнозира и какво може да ни очаква в началото на 2019 г.:

Логиката показва, че напрежението в обществото ще продължи да расте, защото понякога не е нужно да има поскъпване, достатъчно е да има анонс за поскъпване.

Според него това се дължи на факта, че в България зимните месеци са политически фактор и са трудни за всяка една власт.

Въпреки това, Симеонов смята, че се намираме в сравнително добра точка по отношение на масовите възприятия за икономиката. Това не означава, че оптимизмът преобладава, просто песимизмът малко е намалял. Това може би е втората добра точка от началото на века насам.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

В интервю за „Марица“ Първан Симеонов даде анализ за предстоящите евроизбори, които ще са трудно предвидими, а залогът прекалено голям. Според него това ще е тестът дали правителството ще изкара пълен мандат.  От днешна гледна точка ГЕРБ има по-логични шансове за преднина на европейските избори. Ако ги загуби обаче, това ще доведе до съвсем нова политическа ситуация. Всичко ще зависи от напрежението или от липсата на напрежение, които ще видим през януари и февруари. Тогава ще си проличи по-ясно дали имаме, или нямаме условия за предсрочен вот.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

 

Публикувано на