Първан Симеонов беше предпочетен от водещи медии да коментира напрежението между институциите

  Студената война стана гореща. Това е ярка политическа заявка на президента, която може да бъде всичко, но на първо време е опит да се вземе връх на недоволството. Той говори на езика на трите групи недоволни – протестиращи, хора от БСП и дяснолибералната прозападна общност.

Политическото съперничество между президент и правителство не е нещо изненадващо, но ескалира. Политологът припомня още, че Румен Радев е избран като протест срещу статуквото. В общи линии това е и обществената поръчка спрямо него. Според Симеонов изказването на Румен Радев, че снема доверието си от правителството, би дало нов импулс на протестите.

Президентът оттегля доверието си от кабинета в месец, който е изпълнен с напрежение – водната криза, проблемите с боклуците, акциите на прокуратурата, включително и това, което изнесе за самия него. Това е изгоден случай.

Наблюдаваме още едно стъпало в изострянето на отношенията между институциите. Отношения, които президентът ще се опита да представи като народ срещу власт. Разбира се, има и доста очевидни рискове, като загуба на доверие и възможност за изолация, но вероятно ги е калкулирал, защото ходът му е доста рязък.

Цялото интервю на Първан Симеонов за „България он еър“ може да видите ТУК.

Цялото интервю за „Пловдив Пресс“ може да прочетете ТУК.

Интервюто на Първан Симеонов за радио „Фокус“ може да чуете ТУК.

Първан Симеонов пред „Дневник“ може да видите ТУК.

Коментар на Първан Симеонов за радио „Дарик“ може да слушате ТУК.

Коментар на Първан Симеонов за „Медиапул“ може да видите ТУК.

Коментар на Първан Симеонов за „Свободна Европа“ може да видите ТУК.

Коментар на Първан Симеонов за БНР може да видите ТУК.

Коментар на Първан Симеонов за „Капитал“ може да видите ТУК.

 

 

Публикувано на