Прогнозите на институт „Иван Хаджийски“ се оправдават

  Прогнозите на изследователите от институт
Иван Хаджийски“ от последните месеци се оправдават. Политологът Първан Симеонов отново с водещи коментари в редица медии.

Той анализира поисканите оставки от Бойко Борисов на тримата министри – Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков в редица медии.

БНР

Случва се това, което прогнозирахме. „Протест по протест, скандал по скандал облаците над това правителство се сгъстяват. Както е добре известно, те се сгъстяват най-вече есента.“

Това посочва Първан Симеонов в интервю за БНР в предаването „Хоризонт за вас“. Той коментира поисканите оставки на тримата министри.

„Големият въпрос е дали с това изпреварващо действие Борисов ще успее да тушира напрежението и да спечели време или напротив – неговите противници ще се одързостят“, допълва още той.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Стандарт

„Вместо да чака бурна есен, премиерът отпуши напрежението с трите оставки“. Това посочва Първан Симеонов за „Стандарт“. Въпреки това все още стои въпросът „дали министерските рокади няма да отключат по-тежки процеси“.

За подобен случай Симеонов дава пример: „В началото на 2013 г. протестите получиха една оставка – тази на министър Дянков, но от това се настървиха още повече.“ Последва оставка и на министър-председателя.

Натискът над премиера се засилва и ще му бъде все по-трудно, но тактиката му ще продължава да е същата: „когато някой поиска нещо, ще го получава.“

Бойко Борисов е изправен освен пред парламентарната опозиция, и пред още два вида: „Едната е либералната, която е много активна в София. Има още едни по-маргинални кръгове, от типа на февруарските протести, зад които седят обикновено някакви други неподозирани неща.“

Цялото интервю може да прочете ТУК.

Дебати.бг

В парламента тепърва ще има дебати и ярки декларации, което означава, че ще има продължение. В този смисъл не знам дали този акт бе добър или лош, но беше единственият възможен.

Това посочва Първан Симеонов за Дебати.бг.

„Обществото се намира в една много странна „ножица“ – то не харесва политиците си, но като че ли се бои от рязка промяна, защото икономиката на страната е малко по-добре“, добавя още политологът.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

„Дарик“

В интервю за „Дарик“ политологът Първан Симеонов смята, че „управлението е стабилно, но напрежението може да избухне и от най-малкото нещо”.

Според него предстои да се разбере дали ходовете на Бойко Борисов са били правилни: „Дали е успял, тоест дали кабинетът ще оцелява, дали ще е за дълго и колко точно зависи първо и преди всичко от това какви хора седнат на тези места“.

Първан Симеонов посочва и още нещо: „Случи се неусетно през последните години нещо много важно и се вижда навсякъде – българите вече, особено в големите населени места, съвсем не се впечатляват, че нещо ново се прави. Те гледат как се прави, гледат качеството.“

Цялото интервю може да чуете ТУК.

България ОН ЕЪР

В сутрешния блок на България ОН ЕЪР Първан Симеонов коментира министерските оставки заедно с политолога Димитър Димитров.

Симеонов смята, че: „Борисов и без друго се канеше да прави подобни промени. За съжаление обаче катастрофата го принуди да действа по-рано от предвиденото. Той не избърза, нито пък прибърза. Просто направи възможното в случая.“

Политологът коментира и евентуален разпад на управляващата коалиция. Според него логиката в такъв момент е Патриотичната коалиция да намери междинен вариант. Симеонов отчита и все по-отчетливо разделение между вижданията на Бойко Борисов и тези на партията, които най-често се представят от Цветан Цветанов.

Видео от предаването може да гледате ТУК.

Други коментари на Първан Симеонов по темата:

БТА

Нова телевизия

БНР

 

 

Публикувано на