Отношенията ЕС – САЩ в ключов дебат с участието на Ален Льо Роа и Първан Симеонов

  Изключително актуална дискусия събра в залата на Френския институт дипломата Ален Льо Роа и политолога Първан Симеонов. Темата на събитието беше „Новата американска политика: какъв ще бъде отговорът на Европа?“. Дебатът попадна в контекста на обтегнатите отношения ЕС – САЩ. Ролята на модератор бе изпълнена от журналиста и философ Тони Николов.

Ален Льо Роа коментира срещата на Г-7 и непредвидимите действия на американския президент Доналд Тръмп, който първо се съгласи с общата декларация на най-развитите държави в света, а малко по-късно се разграничи от нея в социалната мрежа Туитър и нареди на своите представители да не я подписват.

Според Льо Роа ЕС се нуждае от повече консолидация и единни въоръжени сили, чрез които да се изправи както пред бъдещи заплахи, така и да има влияние в международен мащаб.

Първан Симеонов, от своя страна, отбеляза, че САЩ в момента показва преход от акцент в политиката към акцент в икономиката, а ЕС трябва да покаже обратния път – повече политика. Симеонов припомни, че сега ЕС е икономически силен играч, но твърде слаб политически.

По кой път да поеме Европа и как да се справи с бъдещите опасности? Въпрос, който вълнува не само анализаторите, а и всеки обикновен европейски гражданин. Двамата участници дадоха сходни виждания: нужна е повече единност и автономност, за да може ЕС да се наложи на глобалната сцена.

Стана дума и за евентуалната търговска война със САЩ, отношенията с Русия и Китай, надигащата се популистка вълна и вътрешносъюзническите разногласия, които поставят под съмнение единността на Европейския съюз.

Публикувано на