Кънчо Стойчев за книгите и младежта

  Конкурсът за ученическо есе и разказ „Бодлите на таралежите“ се проведе за единайсети път. Организатор е фондацията „Братя Мормареви“.

Председателят на фондацията Кънчо Стойчев лично поздрави участниците в конкурса. Над 80 млади писатели се включиха в надпреварата, като отличията се дават в две категории – есе и разказ, създадени от младежи във възрастовия диапазон от 12 до 19 години.

Журито бе повече от авторитетно – в състав: Бойко Василев, Иво Сиромахов, Ивайло (Нойзи) Цветков и Захари Карабашлиев.

За най-добър разказ първа награда получи 18-годишният Владимир Илиев от гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, Карнобат за творбата си „Десет кила свинско и трюфели“. На второ място в същата категория е 16-годишната Аделина Христова от 91-ва НЕГ „Проф. К. Гълъбов“, София, за „Красив труп“.

В категория „есе“ призът за първо място отиде при ученичката от СУ „П. Р. Славейков“ Анелия Крумова за есето „Отвори страницата на 84 страница“. Втора награда взе 14-годишната Елица Ганева за текста си „Таралежи, на война“. Елица учи в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“, София.

Ден преди началото на учебната година Кънчо Стойчев коментира обширно пред вестник „24 часа“ литературните навици на днешните младежи. В днешно време се чете все по-малко художествена литература, набляга се на „картинките“, а като жанр е предпочитано фентъзи.

Цялото интервю може да прочетете на този линк:

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6443935ю

Публикувано на