Кънчо Стойчев за дискусионния клуб „Валдай“: Ирационалността е по-голям враг от коронавируса

    Президентът на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев коментира заразата с коронавирус за престижния международен дискусионен клуб „Валдай“. Сътрудници на валдайския център са повече от хиляда интелектуалци и общественици от целия свят, сред които политологът Иван Кръстев, Вацлав Клаус, Антониу Гутериш, Джордж Фридман, Хайнц Фишер.

Целия текст на Кънчо Стойчев може да прочете в сайта на „Валдай“.

Превод на български език може да прочетете ТУК.

Стойчев анализира механиката на масовите страхове и сочи като най-важно явление синхронизация на паниката – при публиката и при елитите. Ефектът от това е опасен като резонанса във физиката, напомня Стойчев.

Обичайна е илюзията, че централизираната власт или авторитарните режими могат по-лесно да се справят с паниката в кризисни ситуации, пише в анализа си президентът на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев. Защото синхронизирането на страховете при властовите елити е много по-трудно да се случи в едно демократично общество – и това означава, че паниката там никога не може да стане абсолютна. Според Стойчев това е гаранция, че рационалността остава жива.

Няма съмнение, че коронавирусът е опасен и изисква бързи мерки. Трябва да се разбере обаче, че по-голямата опасност е ирационалността, която хората носят в себе си. Проблемът е в нормализирането на паниката, подчертава Стойчев.

Публикувано на