Водещи коментари на изследовател от институт „Иван Хаджийски“

  Отминалата година няма самостоятелно значение, както 2013-а примерно, по-скоро се явява продължение на, така да го наречем, десетилетието на Борисов. 2019 г. не зададе някакви свои събития, а продължи процесите, които наблюдаваме.

Това посочва Първан Симеонов за „Стандарт“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според Симеонов през последното десетилетие България се движи икономически по-добре. Точно в такива по-спокойни моменти трябва да се извършват непопулярни реформи.

Пред Бойко Борисов има две важни вътрешнопартийни задачи, които може да подготви през тази година, тъй като тя се очаква да бъде стабилна и спокойна за ГЕРБ. Първата, през 2021 г. предстоят парламентарни избори. Втората пък е свързана с това, че в един момент ще трябва да подготви партията си за периода след своето непосредствено ръководство, защото и той все някога ще трябва да направи крачка встрани.

БСП също ще бъде на вътрешнопартийна тема, поне до пролетта. Прякото избиране на партиен лидер е нещо ново в българския политически пейзаж. Партията се трансформира. Естествено това е позитив освен за БСП, и за Корнелия Нинова, която е инициатор на това решение. Логиката казва, че по-скоро тя ще спечели от този избор, но дотогава има доста време.

В интервю за БНР Първан Симеонов коментира и напрежението около водната криза в Перник, горенето на боклук и мръсния въздух.

Според него на ГЕРБ им липсва реалистична преценка на ситуацията и увлечени в победите, допускат елементарни грешки. Така се е случило и с опрощаването на дълговете на мюфтийството през изминалата година. Към това трябва да се добави и естественото износване на имиджа на това управление. По този начин се получава проскърцване на най-ненадейни места. Това може да разклати властта им, а не БСП.  Затова Бойко Борисов трябва да започне да управлява по-дългосрочно, а не ден за ден, защото това управление е реактивно, а не проактивно.

Първан Симеонов смята, че недоволството на хората в България остава фоново, общо, принципно, защото липсва желание за резки движения. Политологът отдава това на по-предвидимата политическа среда и малко по-живата икономика напоследък.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Още актуални коментари на Първан Симеонов:

Интервю за „Дневник“ може да прочетете ТУК

Публикувано на