Кънчо Стойчев в ефира на радио „Фокус“

Прекият избор на партиен лидер в БСП е практика в много европейски страни. Модел, който създава конкуренция. При ДПС  не се очакват изненади и най-вероятно ще бъде преизбран настоящият лидер. Тези вътрешнопартийни избори са важни с оглед на следващата година.

Това посочва Кънчо Стойчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Цялото интервю може да видите ТУК.

Има два вота догодина – редовни парламентарни избори и редовни президентски избори. По-важни са парламентарните. Според социолога, ГЕРБ дори да се окажат първа политическа сила отново, те едва ли ще успеят да вкарат толкова депутати, колкото имат в момента. Това ще ги постави в още по-трудна ситуация за съставяне на правителство, тъй като ще им е нужно да формират още по-широка коалиция.

Кънчо Стойчев смята, че основната интрига на парламентарните избори по отношение на бъдещ кабинет е дали ще има възможност за коалиране между ГЕРБ и БСП. Според него, на партийните избори в БСП, това ще е основният дебат – каква да е коалиционната политика на партията.

По отношение на ГЕРБ социологът е на мнение, че се наблюдава естествена ерозия, но въпреки това, партията е по-скоро в добра кондиция. Скандалите, през които минават управляващите, по-скоро бихa съборили всяка друга партия, но те се справят. Затова не бива да се подценява добрата маневреност на Бойко Борисов, която е доказал многократно.

Публикувано на