Цялостната социална политика на правителството се пропуква

  Оставката на Бисер Петков беше поискана и приета, защото цялостната социална политика на правителството се пропуква и дава все по-негативни резултати, които водят до недоволството на много сериозни обществени групи в България.

Това посочва Борис Попиванов за предаването „Метроном“ на радио „Фокус“. Цялото интервю може да видите ТУК.

Интензивно обсъждан пример е този с втората пенсия и наближаващите първи изплащания на пенсиите от частни пенсионни фондове. Eкспертите предупреждаваха още от години, че долната граница на пенсиите ще се окаже много по-ниска от очакванията. По този начин българските граждани, които внасят редовно своите допълнителни осигуровки, реално ще получават много по-малко и реално не са защитени по никакъв начин от държавата.

Според Попиванов има министерства, които са най-близки до всекидневния живот на хората – като здравното, социалното, като образователното, където скандалите водят до непрекъснати смени и за това съвсем логично е предположението, че част от тези министри служат за „бушони“, когато общественото напрежение стигне до твърде висока точка.

Политологът смята, че всяка кадрова смяна води до известно успокоение и позволява да се търсят някакви временни решения. Недоволните хора  и организации обаче, ще търсят отговорност и от следващия министър много по-скоро, отколкото той би могъл да предприеме, каквото и да било. Например, проблем като този с втората пенсия не може да бъде решен в рамките на оставащата година и малко от мандата на кабинета.

Публикувано на