Христо Иванов вдигна топка и Румен Радев я заби

  Това можеше да го направи и Бойко Борисов, но закъсня и тя вече е в неговото поле.

Това посочва Първан Симеонов в „Още от деня“ по БНТ. Цялото видео може да видите ТУК.

Според Симеонов от ситуацията всички страни могат да спечелят – Христо Иванов се върна в мача, Румен Радев се отърси от отговорността за НСО, ГЕРБ и патриотите също могат да изкарат дивиденти, защото са против службата в този ѝ вид. За ДПС не е толкова важен публичният имидж, а да стегне редиците си. Това е такъв момент.

Казусът с охраната на Ахмед Доган е сложен, вероятно има и неща, които не знаем. Възможно е да има нужда от държавна, а не от частна защита. Доган е величина от регионален мащаб. От друга страна обаче, ДПС много рядко се поглежда отстрани. Не може да искаш да участваш във властта, когато не държиш на публичния си образ. Такива неща не могат да бъдат понесени лесно от българите.

Политологът припомня, че в момента българското обществото събира негодувание срещу властта. Спасява я това, че то се разпръсква сред различни политически сили. Това разпиляване на протестната енергия е добре дошло за властта.

По отношение на кризата с коронавируса, Симеонов смята, че това е първата криза, която Борисов не е създал сам и това го спасяваше. С ръста на заразените и тестовете, хората вероятно ще започнат да се чудят кой е виновен. Това обаче няма да откаже управляващите от желание за нов мандат, тъй като пари явно ще идват от Европа.

Възможно е ситуацията да възбуди идеите за програмни, експертни кабинети, които устройват ДПС, допълва още Първан Симеонов. На такива идеи най-силно пречи Корнелия Нинова. В този смисъл, изборът на лидер на социалистите би повлиял много на предизборните процеси.

 

 

Публикувано на