Христина Тодорова в новините по ТВ+

Има вероятност за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок, но без министър-председател и министри от ГЕРБ, a това би намалило значително шансовете, това заяви Христина Тодорова по ТВ+.

ГЕРБ заяви, че ще се подкрепи такъв кабинет, само ако бъде въведена гласуваната на референдума мажоритарна избирателната система, която все още не е изяснено как точно ще функционира и ще бъде прилагана. Има страни, в които тя е въведена и функционира, но има основни разлики при втория тур, например при френската и английската избирателни системи.

При  мажоритарна избирателна система ще има по-голям голям  брой депутати от ГЕРБ, като най-вероятно това ще доведе и до самостоятелно управление от тяхна страна, но е много рано да се предвижда дали е вероятно това да се случи.

Приемането на мандата от  Реформаторския блок и по-специално поведението на СДС подсказват едно добро желание за продължаване на работата на Народното събрание, но изискванията и желанията от страна на останалите политически партии са твърде много и разнопосочни. От друга страна, исканията са резонни и  те трябва да бъдат взети предвид при провеждането на преговорите, защото от това зависи предизборната кампания на всички политически сили на следващите парламентарни избори.

 

Публикувано на