Субсидиите трябва да бъдат намалени, но не с толкова резки движения

  Естествено, че ходът с партийни субсидии е популизъм. Във всички тези предложения се съдържа презункцията, че партиите са изначално нещо лошо.

Това посочи Първан Симеонов за радио „Фокус“. Цялото интервю може да видите ТУК.

Трябва да напомня, че ние живеем в либерална демокрация на състезаващи се партии. Те са връзка между властта и гражданите. Тяхната роля е да изявяват и да събират волята на народа или на различни негови групи.

Нашата работа не е да атакуваме партиите, а да ги лекуваме, когато те имат нужда от това. Хиляди пъти по-добре е партиите да имат ясно прозрачно обществено финансиране и да се възпрепятства финансирането от неясни икономически субекти, откровения или прикрит лобизъм, или пък чистата корупция.

Субсидиите на партиите може би трябва да се оптимизират, но подобни резки движения не излъчват никакъв позитивен сигнал по отношение на качеството на демокрацията у нас.

Губещи ще са нови малки формации, което може би ще подейства донякъде и оздравително, защото ще стабилизира системата и ще укрепнат съществуващите партии. Така обаче няма да може да се отговори на едно друго желание на хората, което постоянно виждаме – да се освежава системата.

Публикувано на