Първи коментари и анализи след оставката на министъра на здравеопазването

  Оставката на здравния министър проф. Николай Петров не застрашава стабилността на правителството. Това коментира Първан Симеонов за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод първата подадена оставка в кабинета „Борисов 3“. Целият коментар може да видите ТУК.

Симеонов коментира, че в основата на сегашната управленска философия на действащото правителство е залегнала идеята за стабилността, с приоритет пред тази за извършване на реформи.

„Не мисля, че ще има съществен ефект, защото едва ли новият министър ще промени цялата философия на това управление по отношение на здравеопазването. Тази философия е свързана по-скоро с отказ от реформа. Здравеопазването е система, в която се изливат все повече и повече пари, но хората остават все по-недоволни, което означава, че трябва да има реформа.

Манипулациите ще започнат оттук нататък с обяснението какво всъщност се случи – активно или пасивно е това мероприятие. Важното е, че ГЕРБ спази стария си рефлекс – когато има някакво съмнение, човекът да се маха. Това е хубавият прочит на случилото се.

Лошият прочит е, че управляващите действат малко на принципа: „ако стане“. Сега ще започне борбата на интерпретации и предстои да видим дали управляващите ще могат да защитят стъпката, която направиха“, коментира още Първан Симеонов.

Той каза още, че политиците трябва да покажат на гражданите бързи решения в посока борба с корупцията.

 

Публикувано на