Първан Симеонов: Учителите приветстват разяснителна кампания за образователната реформа

Учителите приветстват разяснителна кампания за  образователната реформа. Това каза в  предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Първан  Симеонов, директор на „Галъп Интернешънъл“, по повод  проведен сондаж сред преподаватели относно  предстоящите промени в просветната сфера. Според  запитаните сегашните образователни проблеми са  проблеми на системата, а не на човешкия капитал. Симеонов добави, че учителите вярват в себе си, но не чувстват обществена подкрепа.

„Попитахме за ценностните ориентири. Например дали учителите сами да определят учебните методи и програми, за да са те в центъра на системата, или да има централизирано определяне на стандарти, учебници и програми с идеята за унификация, за стандартизация. Недвусмислено се предпочита личната инициативност. Попитахме и за друг, трудно решим ценностен въпрос – дали да има повече възрастни учители, за да има повече опит или повече по-млади, за да има и повече енергия. Отговорите клоняха към младостта и енергията. Попитахме, разбира се, за структурата и кадрите. Огромна част от учителите мислят за проблемите на образователната система като за проблеми на структурата, на властта, на системата, а не като проблеми на човешкия капитал“, обясни Първан Симеонов.

Според него е нужно учителите да бъдат поставени във фокуса на промените. Проблемни са липсата на подкрепа към учителската гилдия и инерционният скептицизъм в обществото, уточни Симеонов. Той добави, че се отчита умерен оптимизъм за това дали реформата ще увеличи престижа на учителя.

Публикувано на