Първан Симеонов: Управляващите трябва да поемат отговорност за дебата около еврото

  Влизането в еврозоната и приемането на еврото, като че ли не е редно да бъде решавано чрез референдум, защото обществото няма нужната експертиза за такъв тип въпроси.

Това трябва да бъде решение на властта. Тя трябва да понесе отговорността, ако смята, че това е добро за страната. Ако управляващите не го направят, това хвърля съмнение върху способността им да отстоява политики.

Понякога политиката се състои в това да убеждаваш хората. Не винаги те са сигурни, че нещо е добро за тях. Затова е нужно да си лидер, за да ги убеждаваш, да изгубиш или инвестираш част от рейтинга си, но да направиш така, че за поколенията да е добре.

Според Симеонов огромната грешка за страховете на хората от приемането на еврото е на правителството, които не са провели разяснителна кампания за ползите от влизането в еврозоната. Нужно е било да не се допускат комуникационни грешки, т.е. да не се създават проблеми от недомлъвки – точно това, което се случи със законодателните поправки във валутния закон.

Тази суматоха доведе до едно неволно синхронизиране на социално популистки и национално патетични движения с пълната им противоположност – либертариански и пазарно фундаменталистки сили. Това е много любопитен коктейл, в който се синхронизираха абсолютни противоположни. Бойко Борисов пък отигра ситуацията по борисовски – заплаши, че ще забави влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Коментари на Първан Симеонов по темата за еврото:

Коментар на Първан Симеонов за „Капитал“ може да прочетете ТУК.

Интервю на Първан Симеонов за „Екипнюз“ може да прочетете ТУК

 

 

 

Публикувано на