Първан Симеонов с обобщение на политическата 2019 г.

  2019 г. може би беше една от най-хубавите години за България, поне от гледна точка на икономическите показатели и тяхното масово възприемане от страна на хората.

Това посочи Първан Симеонов в предаването „Неделя 150“ по БНР в обзор на отминаващата 2019 г. заедно с политолога доц. Стойчо Стойчев.

Пълното интервю може да чуете ТУК.

2019 г. не е върхова, но затвърждава тенденцията на политическа предвидимост и икономическа стабилизация. Фактът, че въобще може да се говори по тази тема според Симеонов доказва, че има нещо ново и положително.

Именно защото тази година беше по-скоро добра в очите на българина, е дори по-наложително да почне да се работи по разрешаването на дълго отлаганите проблеми. Ясни станаха през тази година острите проблеми в здравеопазването, пенсионната реформа и др.

Големият проблем на България  през последните 30 години е, че нямаше ясни икономически политики и отложи тежките икономически реформи. Това е факт и сега допълни политологът. Опитът на България показва, че когато са отлагани големи наложителни реформи, развитието страната се забавя с години и често се стига до тежки политически кризи.

През изминалата година премиерът Борисов отбеляза четири победи – две изборни и две лични след раздялата с Цветанов и срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това му дава възможността да действа по-уверено и да предложи нова по-активна политика, просто защото се чувства по-свободен.  Таза увереност вече се вижда, например, в уволнението на министър Бисер Петков, когато може би за първи път видяхме премиерът да действа без напора на обстоятелствата, добави още Симеонов.

Проблемът на Борисов в такива моменти е, че понякога в такива случаи трябва да бъде „приземен“, както направи президентът Румен Радев.

Още обобщения на политическата година от Първан Симеонов, може да видите и чуете:

В предаването „Офинзива с Любо Огнянов“ по Канал 3. Цялото видео може да го видите ТУК.

По радио БНР Пловдив. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Първан Симеонов в обобщаващо интервю за отиващата си 2019 г. за БТА. Пълния текст на интервюто заедно с коментари на други анализатори може да прочетете ТУК.

Специално обобщаващо интервю на Първан Симеонов и за Дневник. Пълният текст може да прочетете ТУК.

В предаването „Студио Хъ“ по телевизия „7/8“. Негови събеседница бяха Катя Илиева и Петър Чолаков. Цялото предаване може да видите ТУК.

Публикувано на