Първан Симеонов с коментар на актуалната политическа обстановка в страната

  Вероятно президентът е разчел своите ходове в рамките на мандата си по следния начин – плавна ескалация, следваща и обществения ритъм, тъй като лека-полека се амортизира и образът на властта. По всичкo личи, че напрежението между правителството и президента ще продължи.

Това казва Първан Симеонов в специално интервю за „Дебати.бг“. Цялото видео може да видите ТУК.

Според политолога въпросът, който стои пред Румен Радев е дали няма да се поувлече малко повече в нападения си срещу правителството. Доказано е, че когато влезеш в малко по-близка политическа битка, рискуваш част от рейтинга си.

Дали и как ще се намеси прокуратурата тук не е ясно, защото тя е играч от друг порядък. Трябва да се види как ще продължи това, което прокуратурата прави със запитването до Конституционния съд. Възможно е да се окаже, че това не е всичко.

По отношението на въвеждането на еврото, Първан Симеонов смята, че е любопитно да видиш как лявопатетични хора – представители на националистически, произточни и социалнозвучащи формации – са започнали да веят като знаме един неолиберален икономист.

Според Симеонов Стив Ханке отрича еврото не защото тук и сега за България не е добре – той го отрича въобще. Отрича ЕС, защото смята, че това е излишен преразпределителен механизъм, т. е. централна интервенция. Това е икономист, който е мотивиран от собствената си идеология.

Политологът е на мнение, че в България има притеснения за приемането на еврото, защото има комуникационна издънка на правителството. Те направиха от нищо нещо със своята погрешна стъпка, която не можаха да обяснят. През последните години липсваше ясна и активна разяснителна кампания, която да каже каква е цената, която ще платим и дали си заслужава да я платим.

Публикувано на