Първан Симеонов: Светът е все по-свързан, но не на правилното място

  Видя се, че елитите, че не са особено подготвени и налучкват в движение какво да правят в ситуацията на пандемия. Искрено се надявам, че човечеството ще успее да излезе от нея с по-силен имунитет и буквално, и преносно. Приоритет винаги има човешкият живот, но продължава да стои въпросът дали властите не направиха и много грешки в опитите да опазят хората.

Това посочва Първан Симеонов в интервю за „Мениджър“. Повече може да видите ТУК.

Според политолога пандемията е показала един от големите недъзи на света – той е все по-свързан, но не и на правилното място. Свързан е чрез комуникации, търговия, свободно придвижване на хора. Но властите по света не са достатъчно свързани така, че да се вземат наднационални решения за наднационални проблеми.

Първан Симеонов смята, че се очаква ново пулсиране на класови противоречия. Това е и основният дебат – на кого да помагат държавите: на бизнеса, като разчитат той да се погрижи за своите служители, или на работника, за да запази работното си място. В момента интересите на труда и капитала звучат в синхрон. Но не е далече моментът, когато може да станат антагонистични.

Политологът е на мнение, че ако пандемията продължи по-дълго и няма начин да се излезе от тази блокада толкова бързо, изниква опасността да се търсят изкупителни жертви – обществена група, която да се сочи с пръст.

Според Първан Симеонов, след утрешния ден, потребителските общества ще добият малко повече мъдрост, това ще бъде едно приземяване за тях. И имунизация за самите елити. Има недостиг на лидерство, което се дължи на сравнително спокойните следвоенни години.

Още по темата от Първан Симеонов може да прочетете ТУК и ТУК.

Публикувано на