Първан Симеонов със задълбочен анализ на протестите в България

  В първите часове и дни на протестите ситуационното лидерство на президента Радев доведе до нещо като синьо-червена синхронизация. След нея настъпи нормално фрагментиране на протеста на различни ядра. Демонстрациите намаляха и дадоха възможност Борисов да преодолее собствените си страхове – да направи тези рокади, а не по-дълбоки промени.

Това посочва Първан Симеонов за радио Фокус. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според политолога премиерът ще се опита да изкара пълен мандат. Обществото обаче е много настроено срещу статуквото в страната, тъй като отдавна не е имало проветряване на системата, а това поражда нарастващо напрежение. Българите са свиквали през 4 години да влиза някой нов. Последният такъв беше президентът Радев, но той е институционално ограничен.

Първан Симеонов припомня, че ГЕРБ е от 10 години на власт, което води до естествено износване на образа. Не бих казал обаче, че има някаква рязка обществена поръчка за промяна. Тя ще дойде тогава, когато се намери много ясна алтернатива, допълва още той.

Политологът е на мнение, че този протест вече постига цели. Много сериозно удари властта през пръстите. В началото управляващите се опитаха да играят твърдо, но после омекнаха и казаха: „Ето сега ви чуваме“. Трябва да се отчете, че бяха отстранени трима министри, които спекулативно или не са свързани с влиянието на ДПС върху управляващите. Действията около студения резерв също са големи.

Първан Симеонов припомня, че както всеки протест, и този рискува да падне в плен на свръхочаквания – очаквания да създаде алтернатива. Мисля обаче, че целта на протеста е друга – аларма, бунт, стихия, сигнал, че има проблем. И после политическата прослойка трябва да даде решения за този проблем, допълва още политологът.

Публикувано на