Първан Симеонов: Промяна или предвидимост ще избере народът?

     Важна ще е следизборната тактика на участниците в предстоящите парламентарни избори. Има няколко варианта, но два се открояват най-ясно – всички срещу ГЕРБ или възроден ГЕРБ. Народът ще реши дали иска промяна или иска предвидимост.

Това посочва Първан Симеонов в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Според Първан Симеонов първият вариант е да се събере несъбираемото. Под формата на експертен или програмен кабинет. Вторият е да се създаде ново пространство за маневриране на ГЕРБ. Политологът смята, че тук стоят въпросителните – ще се промени ли ГЕРБ и ще се промени ли ДПС. Виждате, че една от модните клюки сега е „ГЕРБ с човешко лице“, а една от модните спекулации е какво става с икономическото крило в ДПС, което се олицетворява с образа на Делян Пеевски.

По отношение на Бойко Борисов, Симеонов припомня, че премиерът си е представял 2020 г. като исторически бенефис след успехите през 2019 г. – срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп. Протестите и коронакризата обаче май настървиха Борисов да мисли дори за нов управленски мандат. Той иска да остане с добро в историята, а отминалата година не предложи такава възможност, допълва още политологът.

Първан Симеонов коментира още и спекулацията около Николай Младенов за спрягането му за нов министър-председател. Според него този слух е показателен за ветровете, които ще духат в България през тази година – ще продължава ли „американизацията“ на Балканите.

Публикувано на