Първан Симеонов пред „24 часа“

Интервю на Първан Симеонов пред вестник „24 часа“ с оригинално заглавие на материала: Първан Симеонов: Не може да рестартираме държавата си заради едни нови избори, които може да прочете ТУК.

Ген. Радев има заложбите да е левият Борисов

ГЕРБ си спретна “Перфектна буря” с няколко свои грешки Вълната в момента не е само лява, а антиелитна, антисистемна, донякъде антипартийна, националистическа, популистка

Тенденция нагоре продължава при патриотите, Марешки, Слави Трифонов.

Процедурно новите избори може да са най-рано през февруари

– Ще успее ли БСП да задържи лявата вълна след категоричната победа на ген. Радев на балотажа, г-н Симеонов?

– Аз мисля, че БСП може не просто да задържи вълната, а и да я “повдигне” още. Защото в такава ситуация винаги има продължаваща тенденция нагоре и съответно БСП има огромен психологически бонус. Само че тази вълна не е само лява. В голяма степен тя е антиелитна, антисистемна, донякъде антипартийна, донякъде националистическа, донякъде популистка. Това е вълна много по-мощна, защото съдържа всички онези идеологии или квазиидеологии, които поставят под съмнение статуквото БСП просто хвана и фокусира чрез личността на Радев целия протестен вот, както се вижда и от електоралните профили. Сега обаче БСП ще трябва да се опита да извлече чисто партийна полза от това, но никак няма да е лесно.

– Какво обаче може да предложи БСП насреща?

– ГЕРБ продължава да се удържа като водеща партия, но по принцип в моменти на загуба като този може да продължи надолу. Сега по инерция тенденция нагоре продължава при патриотите, при Марешки, при Слави Трифонов със сигурност, зависи какво иска да направи. Тоест, ако ГЕРБ сега затъне в търсене на виновния, в междуособици може да загуби водещото си място. По една проста причина – ГЕРБ губи магическата си сила. За пръв път губи геройското си качество непобедимост. Това е огромен психологически срив. И исторически момент.

– Какъв е пътят на ГЕРБ оттук нататък?

– Или активира режима 2013-а: “Тръгваме си и хората пак ни искат!”. Или потегля надолу и се превръща в една нормална дясноцентристка или центристка формация, която има своя лявоцентристки опонент. Каквото и да стане, случващото се даже е добре за ГЕРБ. Защото ГЕРБ има нужда от силен опонент и нямаше да може дълго да удържа целия политически свят на гърба си в еднополюсния модел, в който живеехме. Но е много рано за прогнози.

– Премиерът Борисов подаде оставка – това негов целенасочен план ли е? Защото има коментари, че на нов вот сега ГЕРБ би препотвърдил властта си и би се освободил от нелоялни партньори. Според други резултатът на ГЕРБ би бил по-слаб, защото хората не искат нови избори.

– Да се говори, че с оставката си Борисов следва план, е все едно да твърдиш, че по план се опитваш да убиеш комар, но без да искаш, убиваш себе си Не вярвам! Как може Борисов да си причини загуба по сценарий? Мисля си обаче, че кандидатурата на Цачева приличаше на неволен жест, който даде възможност за достойно представяне на БСП. Като интуитивен политик и човек Борисов ясно съзнаваше, че има нужда от контрапункт, има нужда дори да сподели отговорността си с БСП под някаква форма в мъглява средносрочна хипотетична перспектива. Но да се самосвали политически…

– Да, защото той вече веднъж го е правил.

– Така е, но под натиск. В оставката му сега не виждам по-скоро недооценяване на ситуацията и поредица от грешки на фона на две гигантски предпоставки, които не бяха отчетени.

– Кои?

– Първата – че геополитически светът е нов и политическата мода у нас е националноконсервативна. Вижте какво става в Щатите, в Западна и Централна Европа. Орбан става ключова фигура за ЕС. Защо мислим, че трябва да сме изключение? Ами не сме. И второ, в България през няколко години се натрупва популистко антисистемно напрежение. Вижте колко антисистемни фактори имаме у нас само на изборите сега – референдум, Каракачанов протестно гласуване, Марешки – антисистемно гласуване, вижте и самия Радев, който е непартиен кандидат. Всичко това свидетелства за гигантски настроения за промяна. За съжаление, те са и леко наивни – защото се оказва, че през 4 години се опитваме да сменяме и онези, на които сме дали мандат за промяна… Удивителна сизифовщина! Бутаме един камък до финала и накрая започваме отначало. Абсурдно! Та на ГЕРБ му се събраха няколко грешки и ето ви “Перфектна буря”.

– БСП ще върне мандата за съставяне на правителство и ще се бори за властта на предсрочен вот, каза лидерът му Корнелия Нинова. Какво би постигнала БСП?

– БСП има кадри, има и идеите, защото е идеологически мотивирана партия. Има и структурите. Но ще имат проблем с партньорите в един следващ парламент. Защото естественият й партньор се очертава ДПС. А споменът за БСП – ДПС е много близък.

– Какво би било разпределението на силите в следващ парламент?

– Патриотите ще са представени мощно в него, също Марешки. Не знаем какво е решил Слави.

– Всъщност кои ще са партньори на ГЕРБ? Борисов изрази разочарование от сегашни след края на балотажа.

– Ако нещата се развиват по този начин, както сега, в парламента могат да попаднат освен патриотите и Марешки, също и реформаторите. И може да се окаже по-лесно за ГЕРБ в следващ парламент.

– Като казахте “реформаторите”, не стигнаха ли те своя край?

– Радан Кънев напуска и прави нов проект. Тук въпросът е кой ще е по-прагматичният. Но без Кънев реформаторите биха били доста по-предвидим партньор.

– Няма ли сексистка причина за загубата на Цачева?

– Не мисля, за нея имаше подчертано женска подкрепа. За съжаление, “майка на нацията” за мнозина българи все още звучи обидно и заради това я взеха на мезе. Жалко, защото г-жа Цачева е смислен човек.

– Хората, казвате, искат промяна, но ако наистина я искаха, нямаше ли делът на избралите квадратчето “Не подрепям никого” да е значим, а не 5-6%?

– На първия тур, когато беше най-трудно, точно нашата агенция предвиди около 200 хиляди гласували с “Не подкрепям никого” при доста по-високи прогнози. Избраха го класически дистанцирани от изборния процес, които по-рядко гласуват и не са отишли до урните на последните парламентарни избори. Това е вот, който идва за сметка на центристки и десни формации. Левите хора не го предпочетоха, защото са по-дисциплинирани. Парадоксално, квадратчето беше измислено, за да размие опозиционния вот и да подлее малко вода на БСП, но се оказа обратното.

– Ген. Радев заяви, че ще се бори да заживеем задружно. Как?

– Той вече показа, че ще опитва. Видяхте ли, когато попитаха държавник ли е Борисов, как отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова? Тя каза: “Не е държавник”. Това е правилно изказване за партиен лидер. Докато Радев абсолютно непоколебимо и доста хладнокръвно отговори: “Държавник е, разбира се.” Това е точното изказване на един президент. Издава, че Радев има талант за това, макар че ние слабо го познаваме. Питате ме как ще го постигне – ами вижте вота за него. За него са гласували от всички части на политическия спектър – леви, десни, националисти, турци. Явно неговият вот за момента успя да е надпартиен. Нещо повече – ген. Радев има заложбите да бъде левият Борисов. Радев се появи преди няколко месеца от нищото и се превърна в новото грамадно явление вляво.

– За вас какви са поуките от този вот?

– Че нищо особено не се е случило – променяме президента си. Но не може една промяна на президента да накара хората да говорят за нова конституция, за ВНС, за нови и нови изборни системи… Защо трябва да преучредим държавата си, заради едни президентски избори!? Най-опасното е, че ще заблудим хората, че нещо ще се промени с тези приказки за нови системи.

– Кога ще са новите избори?

– Чисто процедурно може да са най-рано през февруари. Да видим какво ще каже Конституционният съд.

Публикувано на